Resolució
Q-03975/2010 Manca de resolució del Departament d'Acció Social i Ciutadania de la sol·licitud d'efectes retroactius de la prestació de la situació de dependència en cas de mort.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 24/08/2010
Data de l'últim moviment 07/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Alella Actuació no irregular de l'administració
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa amb relació al procediment del Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats iniciat a nom de la seva mare. Concretament, es queixa pel retard en l'elaboració del Programa individual d'atenció (en endavant PIA).

De la informació disponible sobre aquest cas, es concreten els fets següents:

Primer, el dia 30 de novembre de 2007, la persona interessada va presentar la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats.

Segon, en data 27 de maig de 2008, el DASC va dictar la resolució per la qual li reconeixia un grau III nivell 1 de dependència.

Tercer, l'elaboració del PIA es va demorar excessivament ja que els serveis socials bàsics de l'Ajuntament d'Alella, encarregats d'elaborar-lo, no van rebre les dades fins l'1 de maig de 2009. 

Així doncs, va transcórrer gairebé un any des de la qualificació de gran dependència fins que es van traslladar les dades necessàries per fer aquest PIA.

Quart, malauradament, la sol·licitant va morir el 29 de maig de 2009, abans que es fes l'entrevista amb els serveis socials bàsics i, per tant, tampoc no es va fer la proposta corresponent.

Cinquè, el febrer de 2010 la filla de la persona interessada va presentar, mitjançant els serveis socials de l'Ajuntament d'Alella i el Consell Comarcal del Maresme, una reclamació sobre aquest assumpte, en què sol·licitava el reconeixement dels efectes retroactius de l'ajut que hauria correspost a la seva mare. La persona interessada ha manifestat que no ha rebut cap resposta sobre aquesta reclamació.

Contingut

El Síndic indica a l'actual Departament de Benestar Social i Família que aquesta queixa s'emmarca en la problemàtica general dels procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés a les prestacions i als serveis vinculats en què durant la tramitació del procediment es produeix la defunció de la persona sol·licitant. Sobre aquest assumpte, en data 26 de maig de 2010, el Síndic va traslladar a l'anterior DASC diverses consideracions i suggeriments.

En vista de la informació de què es disposa, el Síndic considera que aquest cas s'hauria de resoldre de conformitat amb aquests suggeriments. Pel que fa concretament a la resolució de tots aquests procediments de reconeixement en què s'hagi produït la mort de la persona afectada, va suggerir que el reconeixement de la situació de dependència produeixi efectes, amb les conseqüències que correspongui, sempre que s'hagi acreditat la situació de dependència de la persona sol·licitant; i que es reconeguin als causahavents de les persones dependents, un cop fets els tràmits procedents, els drets econòmics derivats de la situació de dependència.

Per tant, el síndic suggereix que aquest deure legal de resolució expressa s'apliqui a la sol·licitud de la promotora per tal que se li reconeguin els drets que haurien correspost a la seva mare.

De conformitat amb això, aquesta institució recorda el deure de les administracions públiques de resoldre expressament tots els procediments administratius i, en conseqüència, de resoldre sense demora el procediment iniciat per la sol·licitant, així com la reclamació presentada per la seva filla al febrer de 2010.

Amb aquests recordatoris, es finalitzen les actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/09/2010 Ajuntament d'Alella Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/01/2011 Ajuntament d'Alella Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/02/2011 Ajuntament d'Alella Resolució
07/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució