Resolució
Q-03977/2014 Queixa relativa a una situació d'assetjament físic i psicològic a l'escola per part dels companys de classe

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 29/05/2014
Data de l'últim moviment 21/05/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa que el seu fill de vuit anys pateix assetjament físic i psicològic a l'escola per part dels companys de classe, des de fa un any i mig aproximadament. 

De l'informe mèdic que aporta es desprèn que el menor ja mostrava signes d'ansietat a primer i segon de primària. El psicòleg exposa la necessitat de treballar l'autoestima i confiança de l'alumne però, alhora, indica que l'escola hauria de prendre mesures com ara parlar amb els pares dels alumnes implicats i informar-los de la gravetat del problema. 

La promotora diu que ha posat al corrent l'escola, però que no s'ha pres cap mesura. En conseqüència, s'ha vist obligada a sol·licitar un canvi de centre educatiu.

Contingut

Segons l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el fill de la promotora va arribar a l'escola el tercer trimestre del curs 2010-2011 i des del primer moment va mostrar una actitud de rebuig cap a l'escola. El centre va convocar la família en diverses ocasions per tal de fer una entrevista, però segons l'informe van declinar les convocatòries perquè estaven molt enfeinats. Finalment, van presentar-se a una reunió, durant la qual se'ls va explicar la problemàtica del seu fill i es va oferir l'ajut de l'equip d'assessorament psicopedagògic, oferiment que va ser rebutjat. Durant el curs 2013-2014, la tutora va intentar posar-se en contacte amb la família, la qual no va donar resposta a les demandes del centre. Des de la Comissió d'Atenció a la Diversitat se'ls va convocar de nou, però la família va tornar a rebutjar qualsevol tipus d'ajut, tant de beques com d'atenció a l'alumne. 
 
D'acord amb l'informe de la Inspecció educativa, possiblement l'actuació del centre ha estat insuficient, però la impossibilitat de contactar amb la família ha dificultat que es poguessin dur a terme actuacions per reconduir la situació. L'informe també indica que després que la mare sol·licités un canvi de centre, s'ha adjudicat una plaça a aquest alumne a una altra escola de la mateixa localitat, i la Inspecció ha assessorat el centre per tal que estableixi un pla d'acollida i un pla individualitzat per al noi.

Amb tot, arran d'aquesta situació, el Síndic suggereix al Departament d'Educació que tant l'escola a la qual assisteix l'alumne com la Inspecció educativa iniciïn un procés de reflexió per revisar i valorar l'actuació del centre en aquest cas, a fi de prendre les mesures adequades per afavorir que el centre actuï de manera més decidida envers qualsevol signe futur de sospita de l'existència de comportaments entre iguals que comportin agressions físiques, amenaces, insults, burles, difusió de falsos rumors, exclusions o no deixar participar, ignorar, etc. 

El Síndic recorda, un cop més, la importància que des dels centres docents es creïn mecanismes per detectar amb rapidesa els signes de patiment dels alumnes, que estiguin molt atents a l'escolta dels infants en els conflictes de convivència entre iguals i que abordin de manera integral i decidida les sospites d'una possible situació d'assetjament escolar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/06/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/07/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/10/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/10/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
09/12/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/05/2015 Departament d'Ensenyament Irregularitat
20/05/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Irregularitat
21/05/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat