Resolució
Q-04016/2011 Queixa relativa als fet que tot i haver-se constituït la junta de compensació i aprovat el pla parcial corresponent en una urbanització, no s'han dut a terme les obres per dotar de serveis el sector.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 17/06/2011
Data de l'últim moviment 09/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vidreres Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada té una parcel·la a una urbanització de Vidreres, la qual no ha estat rebuda per l'Ajuntament. Exposa que fa deu anys es va constituir la junta de compensació però que encara no han aconseguit un acord per urbanitzar la zona.

Considera que l'Ajuntament de Vidreres està alentint el procés perquè té voluntat de modificar la classificació del sòl, d'urbanitzable a no urbanitzable. També es queixa de la manca d'informació del consistori.

Contingut

De la lectura de l'informe de l'Ajuntament de Vidreres, se'n desprèn que el consistori ha dut a terme diverses actuacions irregulars:

En primer lloc, l'informe no diu quins són els motius pels quals la junta de compensació no va poder complir els seus compromisos ni quines gestions va dur a terme l'Ajuntament per remoure els obstacles que impedien a la junta ajustar-se al termini fixat en el Pla parcial. En aquest sentit, el Síndic recorda que els ajuntaments no poden abandonar les seves competències en favor de la iniciativa privada i de l'activitat dels particulars, i han de mantenir el control i la direcció de l'activitat urbanística i impulsar l'activitat dels particulars, ja es tracti de promotors, juntes de compensació o juntes de conservació.

En segon lloc, segons l'informe, la junta de compensació finalment va presentar a l'Ajuntament el Projecte de reparcel·lació i el Projecte d'expropiació de les finques dels propietaris no adherits a la junta. L'Ajuntament, en lloc de tramitar-lo, va decidir més d'un any després, el 15 de setembre de 2009, adoptar l'acord d'iniciar un expedient de declaració d'incompliment de l'obligació d'urbanitzar en el termini de cinc anys fixat al pla d'etapes del Pla parcial amb els efectes de suspendre aquest pla. En aquest sentit, el Síndic recorda que d'acord amb l'article 113 del Text refós de la llei d'urbanisme, l'aprovació inicial s'ha d'adoptar en el termini de dos mesos des de la presentació de la documentació completa.

I en tercer lloc, l'Ajuntament va notificar a la junta de compensació aquest acord d'inici d'expedient d'incompliment d'obligacions urbanístiques, però no va fer cap més tràmit, de manera que la junta de compensació, el 15 de juliol de 2010, va demanar que es declarés la caducitat de l'expedient i que es tramitessin els projectes de reparcel·lació i d'expropiació aportats el 2008. L'Ajuntament de Vidreres no ha respost aquesta sol·licitud en temps i forma, de manera que ha incomplert el seu deure de donar resposta expressa a les sol·licituds i als recursos que presentin les persones interessades.

Consegüentment, a més de l'incompliment dels terminis per part de la junta de compensació, de tots aquests fets es desprèn que l'Ajuntament no ha actuat de forma col·laboradora amb la junta de compensació d'aquesta urbanització i ha dilatat i obstaculitzat l'execució de la urbanització del sector. 

Tot i això, atès que en relació amb aquesta qüestió hi ha en tràmit un recurs contenciós administratiu, en virtut de l'article 44 de la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, fetes aquestes reflexions el Síndic suspèn la seva intervenció en aquest assumpte, sense perjudici que una vegada resolt aquest recurs pugui tornar a intervenir si les persones interessades ho demanen novament i la seva queixa reuneix els requisits de la llei esmentada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/06/2011 Ajuntament de Vidreres Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/09/2011 Ajuntament de Vidreres Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/10/2011 Ajuntament de Vidreres Reiteració posterior a la primera
14/11/2011 Ajuntament de Vidreres Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2011 Ajuntament de Vidreres Resolució
09/12/2013 Ajuntament de Vidreres Seguiment finalitzat