Resolució
Q-04017/2014 Disconformitat amb la insuficiència de places públiques a l'escola bressol Els Montgatets de Montgat

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 30/05/2014
Data de l'últim moviment 19/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Montgat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la insuficiència de places públiques al municipi de Montgat, i en concret es refereix al nombre de places de l'escola bressol Els Montgatets.

Contingut

L'Ajuntament de Montgat exposa que les places disponibles a l'escola bressol Els Montgatets són insuficients per atendre la demanda existent, especialment en el grup d'un a dos anys. En l'actualitat, però, no és possible ampliar el nombre de places de l'escola bressol municipal perquè no hi ha espai disponible suficient i no hi ha disponibilitat pressupostària per assumir les obres d'ampliació de l'equipament que caldria. Els estudis demogràfics, a més, preveuen que el municipi experimenti en els propers anys un decreixement de la població d'aquesta edat, circumstància que cal tenir en compte en la planificació futura de l'oferta.  

Les dades de demanda i oferta aportades per l'Ajuntament de Montgat també constaten que globalment, els nivells d'escolarització de la població de zero a dos anys al municipi se situen per sota de la mitjana catalana. La taxa d'escolarització total és del 28%, mentre que la taxa d'escolarització mitjana a l'educació infantil de primer cicle per al conjunt de Catalunya supera el 33%. Alhora, la provisió d'oferta pública al municipi també és comparativament baixa. Mentre que la taxa d'escolarització pública a Montgat se situa en el 13,8% dels infants de zero a dos anys, la taxa d'escolarització pública al conjunt de Catalunya és del 22%.

A més, el Síndic també recorda que, malgrat la davallada demogràfica prevista per a aquest grup de població en el futur, la reducció de les necessitats de conciliació de la vida laboral i familiar de les famílies per efecte de la crisi econòmica ha fet decréixer la demanda en l'actualitat, però aquesta demanda pot créixer novament en el futur.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Montgat que, d'una banda, analitzi l'evolució de la demanda existent al municipi i estudiï les possibilitats d'atendre aquesta demanda en l'oferta pública i privada disponible; i de l'altra, valori l'ampliació de l'oferta si aquesta no és suficient per atendre les necessitats d'escolarització o si la demanda s'incrementa en el futur, quan la conjuntura econòmica millori, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, i equipari així els nivells d'escolarització del municipi a la mitjana catalana.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/07/2014 Ajuntament de Montgat Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/08/2014 Ajuntament de Montgat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/10/2014 Ajuntament de Montgat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/12/2014 Ajuntament de Montgat Resolució pendent d'acceptació
20/01/2015 Ajuntament de Montgat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/06/2015 Ajuntament de Montgat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/06/2015 Ajuntament de Montgat No irregularitat