Resolució
Q-04020/2010 Disconformitat amb l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts pel tipus de gravamen aplicat en l'impost sobre béns immobles.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 27/08/2010
Data de l'últim moviment 29/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic

Plantejament

La persona interessada és propietària d'un terreny rústic amb una construcció de 50 metres quadrats destinats a garatge, i no està conforme amb el tipus de gravamen de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) que se li ha aplicat sobre aquesta finca.

Contingut

L'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts indica en el seu informe que, fent ús de la potestat que li atorga el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, va establir tipus diferencials per a alguns dels diferents usos que recull l'ordenança fiscal reguladora de l'IBI.

El Síndic, però, observa, d'una banda, que no consten les raons que s'han tingut en compte per determinar els tipus de gravamen per a cada ús, i de l'altra, que no hi ha constància que s'hagi donat resposta a la persona interessada sobre el seu interès de construir un habitatge a la finca afectada si es pogués obtenir el permís per edificar. Tampoc no consta si s'ha donat resposta a la sol·licitud que va presentar en què demanava que el tipus aplicat a la contribució fos del 0,55% com en els habitatges.

D'acord amb l'article 72.4 del Text refós de la Llei d'hisendes locals, l'Administració local té autonomia per escollir el tipus de gravamen de l'impost sobre béns immobles urbans entre els percentatges delimitats per la Llei de les hisendes locals i té la possibilitat de ponderar-los entre els diferents usos del sòl. No obstant això, el Síndic entén que l'Ajuntament ha de motivar les decisions que adopti a fi de garantir la interdicció de l'arbitrarietat establerta a l'article 9.3 de la Constitució espanyola.

En el cas objecte d'aquesta queixa, un cop consultada l'Ordenança fiscal reguladora de l'IBI, el Síndic constata que s'hi diferencien dos tipus de gravamen: un del 0,55% i l'altre de l'1,1%, en funció de l'ús. D'això se'n desprèn que l'Administració aplica un tipus més elevat per als immobles en què es genera una activitat econòmica.

Un cop examinada la informació de què es disposa, el Síndic assenyala que no té constància que en la finca objecte de tribut s'hi generi cap activitat que incrementi la capacitat econòmica del propietari, per la qual cosa suggereix a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts que revisi els diversos tipus de gravamen previstos segons els usos de l'ordenança fiscal reguladora de l'IBI i l'aplicació del tipus de gravamen de l'1,1% aplicat sobre la finca a fi que la imposició contributiva de l'IBI sigui més ajustada al principi de capacitat econòmica, d'acord amb l'article 31.1 de la Constitució espanyola.

D'altra banda, atès que no hi ha constància que s'hagi donat resposta expressa als escrits presentats per la persona interessada, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que es doni resposta de forma expressa i motivada a cadascuna de les qüestions que va plantejar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/11/2010 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/12/2010 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/05/2011 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/09/2011 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/11/2011 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Reiteració posterior a la primera
19/01/2012 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/11/2012 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resolució

Expedients Relacionats

Q-01046/2010