Resolució
Q-04030/2014 Disconformitat amb l'establiment del requisit de dos anys d'empadronament en les bases de la convocatòria per a l'atorgament de les subvencions per a l'escolarització d'infants de 0 a 3 anys a les escoles bressol municipals a la ciutat de Reus

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 02/06/2014
Data de l'últim moviment 11/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Reus Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Un grup municipal de l'Ajuntament de Reus manifesta la seva disconformitat amb l'establiment del requisit de dos anys d'empadronament en les bases de la convocatòria per a l'atorgament de les subvencions per a l'escolarització d'infants de  0 a 3 anys a les escoles bressol municipals a la ciutat de Reus. 

A criteri d'aquest grup municipal, aquest requisit és discriminatori perquè limita l'accés a l'educació infantil a una part dels infants del municipi que també tenen necessitats de conciliació de la vida familiar i laboral en un moment de crisi econòmica en què els ingressos de moltes famílies han disminuït considerablement.

Contingut

L'Ajuntament de Reus ha exposat que: 

- Les dificultats pressupostàries actuals de les administracions públiques obliguen a establir requisits per procurar que els ajuts arribin a qui més ho necessita. 

- Aquest requisit no suposa cap mena de mesura discriminatòria perquè no es vincula a cap ètnia o origen nacional, ètnic o social, sinó a l'antiguitat de residència al municipi. 

- El requisit no exclou de l'accés als ajuts totes les persones nouvingudes al municipi, sinó aquelles que no hi treballen, perquè el temps de residència es complementa amb el fet de treballar al municipi. 

- Cap de les sol·licituds denegades o desestimades ho van ser per haver estat menys de dos anys empadronats a la ciutat (o bé treballar-hi).

- L'Ajuntament de Reus disposa d'un programa de foment de l'escolarització de famílies amb situacions socioeconòmiques desfavorides, anomenat T'ajudem a créixer, que no té cap requisit d'empadronament. De fet, dels dinou beneficiaris el curs 2013/2014, tres tenien progenitors amb un temps de residència inferior als dos anys.

En relació amb aquestes consideracions, el Síndic recorda que l'establiment d'un requisit de temps de residència al municipi pot deixar sense ajut persones que, sense aquesta antiguitat, també ho necessitin. Que no hi hagi sol·licituds denegades per l'incompliment d'aquest requisit no significa que no hi hagi persones nouvingudes al municipi que tinguin necessitat d'aquest ajut i se n'hagin vist excloses, perquè potser ja no van presentar la sol·licitud. 

L'existència d'un programa adreçat a l'atenció de les situacions socioeconòmiques més desfavorides sense requisits de temps de residencia no justifica l'establiment de criteris discriminatoris en una convocatòria diferent d'ajuts, entre d'altres motius, perquè hi pot haver persones que no participen a aquest programa que quedin excloses de l'ajut pel temps de residència.
 
El caràcter discriminatori no ve determinat necessàriament per la vinculació d'un requisit a una determinada ètnia o origen social, sinó per l'establiment d'un requisit que no té relació objectiva amb la finalitat que es pretén assolir, que no és altra que compensar les desigualtats d'accés a l'educació infantil de primer cicle, alhora que situa en una posició de desavantatge en l'accés a aquests ajuts persones que en poden tenir necessitat.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Reus que suprimeixi el requisit de dos anys d'empadronament en les bases de la convocatòria per a l'atorgament de les subvencions per a l'escolarització d'infants de 0 a 3 anys a les escoles bressol municipals.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/06/2014 Ajuntament de Reus Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/07/2014 Ajuntament de Reus Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2014 Ajuntament de Reus Resolució pendent d'acceptació
28/01/2015 Ajuntament de Reus Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/03/2015 Ajuntament de Reus Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2015 Ajuntament de Reus Irregularitat
16/10/2015 Ajuntament de Reus Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
30/10/2015 Ajuntament de Reus Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
11/12/2015 Ajuntament de Reus Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració