Resolució
Q-04035/2008 Manca de resposta del Col·legi d'Advocats a una denúncia contra l'actuació professional d'un lletrat

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Data d'inici 18/09/2008
Data de l'últim moviment 07/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora es queixa de la manca de resposta del Col·legi d'Advocats a la denúncia contra l'actuació professional d'un lletrat, i manifesta el següent: En primer lloc, en data 29 d’abril de 2008, va presentar l'escrit en què es queixava de la falta d'informació del lletrat que havia portat la defensa d'un assumpte civil. En segon lloc, en data 19 de maig de 2008, complint la normativa disciplinària, la promotora es va ratificar davant aquesta corporació en el contingut de la denúncia que havia formulat contra l'actuació professional del lletrat. I finalment, en data 29 de maig de 2008 la corporació li va comunicar l'inici de les diligències informatives corresponents. Tanmateix, a hores d'ara desconeix en quin estat es troba el seu expedient.

Contingut

Així, de l'informe tramès en data 20 de novembre de 2008, es desprenia que el Col·legi d’Advocats havia requerit al lletrat que lliurés la documentació que reconeixia tenir al seu despatx, bé a aquesta corporació, bé directament a la promotora. Aquesta informació va ser trasllada a la promotora, motiu pel qual el Síndic va acordar tancar i arxivar l'expedient, ja que no va detectar irregularitats en l'actuació duta a terme.

Tanmateix, el passat dia 5 de desembre de 2008, la promotora es va desplaçar al Síndic per tenir-hi una entrevista. Amb relació a l'assumpte sobre l'entrega de la documentació per part del lletrat, la promotora ha informat dels fets següents: En primer lloc, d'ençà que va decidir renunciar als serveis del lletrat cap al principi del 2008, s'ha intentat posar en contacte amb ell en diverses ocasions perquè aquest li entregui tota la documentació relativa a la defensa dels procediments que li havia encomanat. Si bé li donava dia i hora per recollir la documentació esmentada, arribat el dia la trucava donant-li alguna excusa i li deia que no la podia atendre. El darrer intent va tenir lloc a la fi de febrer del 2008. Aquest cop, si bé el lletrat la va atendre, li va dir que no li podia entregar la documentació que li requeria perquè ell la podia necessitar en un futur davant la possible queixa o denúncia que aquesta interposés. En tot cas, es va oferir a fer-n’hi fotocòpies que hauria d’abonar al preu corresponent. Davant aquesta situació, la promotora va decidir formular una denúncia contra l'actuació professional del lletrat.

En segon lloc, en data 18 de novembre de 2008, la promotora ha rebut una carta del lletrat amb còpia de les sentències i d’un dels recursos. Quant a les gravacions en format CD, l'informa que ha sol·licitat un duplicat al jutjat. Finalment, li comunica que els documents es troben dintre dels tràmits judicials i li ofereix la possibilitat que s'adreci al seu procurador i que li en sol·liciti el desglossament. La carta esmentada assenyala en darrer terme que si té interès en algun altre document que es trobi en el seu poder, cosa que veu difícil, pot passar a recollir-lo el seu fill, amb avís previ.

En tercer i últim lloc, la promotora ha rebut una darrera carta en data 18 de novembre de 2008 en què, a diferència de l'altra, aquest cop el lletrat manifesta que si la promotora li concreta els documents que requereix i ho fa amb un termini suficient, els hi intentarà proporcionar. Alhora, l'adverteix que és millor que passi el seu fill a recollir-los, perquè ocupen molt volum. 

Segons tot el que s’ha exposat, la promotora no vol tenir més contacte amb el lletrat ni rebre’n més escrits, perquè tota aquesta situació li està perjudicant la salut. Per aquest motiu, atès el temps que ha transcorregut sense que la promotora tingui en el seu poder la documentació generada dels procediments judicials corresponents i la manca de col·laboració manifesta que es desprèn del lletrat en tot aquest assumpte, el Síndic suggereix que el Col·legi d’Advocats requereixi de nou al lletrat que faci entrega de la documentació esmentada. Aquest cop, però, sol·licita que el tràmit esmentat es faci a la Secretaria de la Comissió de Deontologia de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona al més aviat possible. Tot això sens perjudici que continuïn les actuacions iniciades en aquest cas i que, finalitzat el tràmit d'informació prèvia, es doni compte de la resolució que finalment dicti la Junta de Govern d'aquest Col·legi, es decreti l'arxivament de les actuacions esmentades i s’imposi sanció d'advertiment per escrit o reprensió privada per considerar-se la infracció lleu, o bé l'obertura d'expedient disciplinari.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/10/2008 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2008 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2008 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Resolució
17/12/2008 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/01/2009 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/01/2009 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Resolució
22/01/2009 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
24/04/2009 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
18/05/2009 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
21/05/2009 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
15/04/2010 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
04/11/2010 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
17/02/2011 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
28/03/2011 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
07/04/2011 Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals- DOGC.4651 (09/06/2006)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)