Resolució
Q-04049/2011 Disconformitat amb la qualificació en un curs selectiu de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 20/06/2011
Data de l'últim moviment 26/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

Diversos alumnes opositors de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (en endavant ISPC) manifesten la seva disconformitat amb la qualificació de ?no apte? en el curs selectiu que van dur a terme a l'Institut arran de la seva participació en la convocatòria de proves selectives per a l'ingrés a la Policia Local o al Cos de Mossos d'Esquadra, ja que aquesta qualificació comportava l'exclusió de les persones interessades dels respectius procediments de selecció.

El dia 20 de juny de 2011, cada un dels promotors de les queixes van adreçar a l'ISPC un escrit en què demanaven la revisió de la qualificació de no apte, la còpia de llur expedient acadèmic i els informes conductuals i d'autocontrol realitzats. Atès que no van rebre cap resposta de l'Institut, posteriorment es van adreçar al Departament d'Interior.

Contingut

El Departament d'Interior ha tramès la nota de resposta elaborada per la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, la qual conté una resposta per a cadascun dels punts demanats:

- Pel que fa a la sol·licitud d'expedició del diploma, es fa constar i s'acredita que s'ha tramès un certificat als promotors de la queixa en què s'indica que han participat en el curs i que la qualificació final ha estat de no apte/a.

- Pel que fa a la necessitat de trametre una resposta que atengués la sol·licitud de les persones interessades, es fa constar que als alumnes suspesos se'ls va lliurar el document ?graella d'avaluació conductual?, que conté les puntuacions obtingudes en les diferents àrees competencials que es valoren durant el curs.

- Quant a la revisió de la qualificació de no apte, es fa constar i així s'acredita, que s'ha comunicat a les persones interessades que la seva sol·licitud serà tramitada com un recurs d'alçada, en tant que és la forma legal prevista per sol·licitar la revisió de la qualificació. 

Sobre la manca de lliurament dels informes conductuals i d'autocontrol, el Síndic indica que amb aquests informes els promotors haurien pogut formalitzar convenientment el recurs d'alçada i posar de manifest, si fos el cas, actituds indiciàries de manca d'objectivitat o contradiccions, entre d'altres.

I és en aquest punt on és decisiva la jurisprudència del Tribunal Suprem, que ha determinat que cal motivar el judici tècnic quan així ho sol·liciti algun aspirant a fi de complir amb el mandat d'interdicció de l'arbitrarietat. El fet de no atendre les peticions efectuades en demanar la revisió de la puntuació atorgada i facilitar la informació sol·licitada crea una situació d'indefensió als aspirants.

Per tant, el Síndic entén que les peticions de revisió i de facilitació de determinats informes efectuades per les persones interessades en les reclamacions que van presentar a l'ISPC, arran de la qualificació com a no apte formulada per la Junta d'Avaluació del curs, no han estat degudament ateses. I aquesta manca d'atenció redunda en la possibilitat d'exercir correctament el seu dret de defensa, dret susceptible d'empara constitucional.

És per això que amb relació a aquest punt el Síndic suggereix al Departament d'Interior que atengui les peticions formulades pels alumnes opositors que van participar en el curs selectiu organitzat a l'Institut, amb motiu de la convocatòria per a l'ingrés a la categoria de mosso d'esquadra i amb motiu de les convocatòries d'alguns ajuntaments per a l'accés a la categoria d'agent dels respectius cossos de policies locals, mitjançant l'emissió d'un informe per part de la Junta d'Avaluació del curs que reculli els informes dels equips d'avaluació multidisciplinaris, o bé que se'ls faci arribar la còpia dels informes sol·licitats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/07/2011 Institut de Seguretat Pública de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2011 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/02/2012 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/04/2012 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/06/2012 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/07/2012 Departament d'Interior Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)

Expedients Relacionats

Q-04047/2011
Q-04050/2011
Q-04051/2011
Q-04052/2011
Q-04053/2011
Q-04054/2011
Q-04384/2011