Resolució
Q-04054/2012 Disconformitat amb el recurs assignat a una persona amb discapacitat

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 01/06/2012
Data de l'últim moviment 22/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada té reconeguda una dependència de grau II i nivell 1 i un 77% de grau de discapacitat per intel·ligència límit i esquizofrènia indiferenciada. Rep una pensió no contributiva i una ajuda per viure en família, però tant la seva treballadora social de referència com els representants de la seva fundació tutora consideren que el recurs adient a la situació personal i familiar de la persona interessada, que té una mare amb problemes de salut mental amb qui manté una relació altament conflictiva, és un recurs residencial per a persones amb discapacitats intel·lectuals i no un servei de salut mental.

Contingut

El Síndic ha posat de manifest en diverses ocasions les dificultats de les persones amb discapacitats de tipus psíquic i alteracions de conducta d'accedir a un recurs residencial adequat a la seves necessitats, i la mateixa Administració ha reconegut la mancança de recursos residencials adequats en molts casos.

Per aquest motiu, es va activar el Pla d'assistència integral d'atenció a les persones amb malaltia mental i discapacitat, física o psíquica d'alta complexitat, que preveia posar en marxa una sèrie de mesures per millorar les mancances detectades per exemple per a persones amb intel·ligència límit, lleugera o mitjana que presenten trastorn límit de personalitat, trastorn asocial de la personalitat i trastorn mental sever.

En tot cas, el Síndic indica que tot i que manquin recursos adequats, l'Administració ha de proposar solucions encara que siguin temporals.

Així, el Síndic entén que el recurs de suport a l'atenció de la persona interessada al seu domicili no és adequat, i suggereix al Departament de Benestar Social i Família que, de manera urgent, ofereixi a la persona interessada un recurs residencial adequat, si escau en coordinació amb el Departament de Salut.

D'altra banda, el Síndic suggereix al Departament que doni una resposta raonada a la reclamació formulada contra la resolució d'orientació als serveis residencials adequats del centre d'atenció al disminuït, en la qual s'exposaven els motius pels quals es considerava que la persona interessada no era tributària d'un recurs de la xarxa de salut mental i que havia de poder accedir a un recurs adequat a la seva discapacitat intel·lectual.

A més, si no és possible garantir de manera immediata la provisió d'un recurs residencial per atendre la situació urgent de conflictivitat familiar entre la persona interessada i la seva mare, el Síndic suggereix al Departament que, de manera subsidiària, es proveeixi la persona interessada o a la seva mare d'un recurs alternatiu que permeti preservar la integritat dels dos convivents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/06/2012 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/10/2012 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/12/2012 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/01/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2013 Regió Sanitària de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/04/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
15/05/2013 Regió Sanitària de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/07/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/11/2013 Regió Sanitària de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/02/2014 Departament de Salut No irregularitat
06/02/2014 Regió Sanitària de Barcelona No irregularitat
17/11/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
18/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
26/03/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
20/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració