Resolució
Q-04055/2010 Disconformitat amb l'ocupació d'una finca per a la instal·lació d'una torre de mitjana tensió

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Altres
Data d'inici 31/08/2010
Data de l'últim moviment 31/01/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de la Torre de Cabdella Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
ENDESA Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'ocupació d'una finca de la seva propietat a la Torre de Cabdella per a la instal·lació d'una torre de mitjana tensió corresponent a la línia La Pobleta-Envall.

Exposa que, sense cap autorització ni comunicació prèvia, s'han fer treballs d'excavació per instal·lar la base d'una torre a la seva finca, s'ha deixat sobre el terreny la part de torre que queda per col·locar i s'han tallat diversos arbres.

Contingut

En vista del que s'exposa en l'informe tramès per l'Ajuntament de la Torre de Cabdella, el Síndic constata que a causa de diverses irregularitats s'ha ocupat el terreny del promotor sense haver-se tramitat el procediment expropiatori corresponent i que, un cop iniciat aquest procediment, es van detectar noves irregularitats que van justificar altre cop la retroacció de les actuacions i l'inici d'un nou procediment. 

En conseqüència, tot i que l'ocupació de la finca del promotor es va produir a començament de l'estiu de 2010, no va ser fins al mes de novembre de 2011 quan es va iniciar el procediment expropiatori després d'haver-se aprovat el projecte. Tot i això, el Síndic valora positivament que l'Ajuntament hagi rectificat i hagi iniciat de nou el procediment. 

En aquest sentit, aquesta institució recorda que l'expropiació forçosa, en tant que privació singular de la propietat, només està justificada per raons d'interès públic, després de tramitar-se el procediment pertinent i amb el pagament previ d'una indemnització justa, tal com es recull a la Constitució (art. 33.3).

Tot i aquesta rectificació procedimental, però, cal admetre que és probable que l'ocupació sense títol jurídic d'una part de la finca del promotor li hagi causat algun perjudici.

Per aquest motiu, el Síndic recorda a l'Ajuntament que l'ordenament jurídic vigent consagra el principi de la responsabilitat patrimonial extracontractual de les administracions públiques per les lesions que pateixin els particulars en qualsevol dels seus béns i drets, sempre que la lesió sigui conseqüència de l'activitat administrativa o del funcionament dels serveis públics.

Fetes aquestes consideracions i recordatoris de deures legals, el Síndic dóna per closes les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/09/2010 Ajuntament de la Torre de Cabdella Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/03/2011 Ajuntament de la Torre de Cabdella Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/05/2011 Ajuntament de la Torre de Cabdella Reiteració posterior a la primera
01/06/2011 ENDESA Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/06/2011 ENDESA Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/11/2011 Ajuntament de la Torre de Cabdella Segona reiteració / Obstaculització
14/11/2011 Ajuntament de la Torre de Cabdella Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2012 Ajuntament de la Torre de Cabdella Resolució
19/01/2012 ENDESA Resolució
31/01/2012 Ajuntament de la Torre de Cabdella Seguiment finalitzat