Resolució
Q-04064/2010 Manca de resposta i d'actuació suficient de l'Ajuntament de Vila-seca davant una reclamació per la ineficàcia de la xarxa de protecció dels xuts de pilota del pati d'un col·legi públic.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 01/09/2010
Data de l'últim moviment 28/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vila-seca Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora demana la intervenció del Síndic per una suposada manca de resposta i d'actuació suficient de l'Ajuntament de Vila-seca davant la seva reclamació.

La persona interessada explica que a 40 cm de la paret principal del seu habitatge hi ha la xarxa de tancament del pati del col·legi públic La Plana. Exposa que els cops i els xuts de pilota són continus, fins i tot al cap de setmana, i que li ocasionen moltes molèsties i trencaments de miralls, persianes...

El 19 d'abril de 2010 va posar els fets en coneixement de l'Ajuntament mitjançant un escrit en què demanava que s'instal·lés la xarxa a una distància que resultés eficaç. Tanmateix, encara no ha obtingut cap resposta ni li consta s'hagin dut a terme actuacions per corregir aquestes molèsties.

Contingut

L'Ajuntament de Vila-Seca informa que la instal?lació i el manteniment de la xarxa esmentada correspon al consistori. Per això, en haver-se'n detectat el deteriorament, es va reparar i el Servei d'Urbanisme va comprovar "la idoneïtat i resistència de la xarxa als cops de pilota, així com la suficiència de la seva separació respecte a l'edifici immediat".

Tot i això, la persona interessada ha confirmat que la solució no és satisfactòria, atès que continua rebent cops de pilota al seu edifici. També es queixa que no ha rebut cap tipus de resposta al seu escrit dirigit a l'Ajuntament, ni cap representant municipal s'ha posat en contacte amb ella per verificar el fets.

En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:

Amb relació a la petició efectuada respecte a la manca de resposta a l'escrit de la persona interessada presentat a les oficines municipals el 19 d'abril de 2010, l'Ajuntament no indica si ha estat contestat o no. Tot i això, la reclamant confirma que no ho ha estat. 

Per tant, el Síndic recorda l'obligació de les administracions públiques d'oferir resposta expressa, ja sigui en compliment del que estableix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú o, alternativament, la Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre, reguladora del dret de petició, com en aquest cas.

D'altra banda, el Síndic de Greuges ha aprovat i difós un Codi de bones pràctiques administratives que es pot consultar al web www.sindic.cat.

L'apartat VII d'aquest codi està dedicat al deure de respondre expressament i, entre altres coses, diu el següent:

"L'Administració ha de donar resposta escrita a les qüestions que les persones li plantegin també per escrit, tant en el marc d'un procediment administratiu, com quan formulin suggeriments, propostes, queixes o demandes d'informació.

L'Administració ha de contestar de forma expressa els escrits de desacord que la persona interessada pugui formular, encara que la resolució administrativa sigui ferma.

El silenci administratiu permet a la persona interessada d'accedir a la tutela judicial, però no eximeix l'Administració de l'obligació de donar resposta ni li impedeix de resoldre en qualsevol sentit.

Les respostes expresses de l'Administració han de ser raonades, intel·ligibles i congruents amb les peticions o les al·legacions formulades, per no causar indefensió o inseguretat jurídica a les persones que s'hi adrecen."

Tampoc no consta que l'Ajuntament s'hagi posat en contacte personalment amb la persona interessada per comprovar els fets denunciats, ja que manté que es continuen produint les molèsties pels cops. S'entén que la suficiència de la separació al?legada per l'Ajuntament hauria de ser comprovada empíricament i caldria comprovar si la fixació de la xarxa permet que en cas de deformació per impacte, aquest arribi a la paret que procura protegir la xarxa.

En conseqüència, el Síndic recorda al consistori el deure legal d'oferir resposta a la promotora i suggereix que verifiqui si la xarxa fa la seva funció de manera eficaç i que es posi en contacte amb la reclamant per tal de comprovar els fets.

Amb aquestes consideracions, es finalitza l'expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/09/2010 Ajuntament de Vila-seca Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2010 Ajuntament de Vila-seca Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2011 Ajuntament de Vila-seca Resolució