Resolució
Q-04066/2012 Disconformitat amb l'actuació d'una mestra d'una escola de Mata-Porqueres

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Assetjament escolar
Data d'inici 04/06/2012
Data de l'últim moviment 30/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació d'una mestra d'una escola de Mata-Porqueres envers l'alumnat.

Relata que el dia 28 de març de 2012 aquesta mestra va agafar pel coll una alumna de nou o deu anys i la va increpar i insultar durant quinze minuts en presència d'altres alumnes. Des d'aleshores, aquests alumnes han estat pressionats per una part del professorat, que els ha espantat i intimidat.

D'altra banda, la promotora exposa que la docent en qüestió té un llarg historial d'insults i fins i tot agressions físiques sobre alumnes de l'escola, que habitualment arriba a classe amb retard i que a final de curs li falta impartir bona part del temari.

Contingut

Un cop analitzat el contingut de l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic observa que els fets objecte de queixa van motivar la intervenció de la Inspecció educativa, la qual va dur a terme diverses actuacions per aclarir els fets i va proposar diverses mesures que van afectar l'organització de l'escola i la docent en qüestió, per assegurar que no es tornin a produir fets similars.

En vista d'aquesta informació, el Síndic considera que s'han adoptat mesures per resoldre la situació objecte de queixa i evitar que es torni a produir. Això no obstant, recorda al Departament que, tot i que no es va produir una agressió física a l'alumna en qüestió, els alumnes tenen dret a gaudir d'una convivència respectuosa i pacífica (Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació), a ser protegits contra tota agressió emocional o moral (Decret 279/2006, de 4 de juliol) i que es respecti la seva dignitat personal. La utilització d'expressions despectives o insults adreçats als alumnes resulta contrària a aquests drets.

Amb aquesta actuació el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/06/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/10/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/11/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
30/11/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat