Resolució
Q-04074/2009 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor davant les denúncies per les molèsties dels lladrucs d'un gos.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 26/08/2009
Data de l'últim moviment 28/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una veïna de Sant Antoni de Vilamajor denuncia les molèsties que pateix a causa dels lladrucs del gos dels veïns.

Segons informa, ja fa uns quants anys que pateix aquest problema i, tot i les reiterades trucades a la policia local per denunciar les molèsties i les diverses instàncies adreçades a l'Ajuntament per demanar que intervinguin, la situació segueix sent la mateixa.

La promotora de la queixa ha facilitat una còpia de les diferents instàncies que ha dirigit a l'Ajuntament Sant Antoni de Vilamajor, així com les respostes rebudes a algunes d'elles.

Contingut

El Síndic recorda que d'acord amb l'article 9 de l'Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals domèstics de companyia, s'han de prendre les mesures adequades per evitar que els lladrucs de gossos puguin molestar els veïns, en especial en hores de descans. 

D'acord amb la informació municipal de resposta i amb la resta de documentació i informes que conformen aquest expedient, el Síndic indica que, en primer lloc, ha quedat demostrada l'existència d'un gos, els propietaris del qual són els veïns de la promotora, que segueix ocasionant molèsties. 

Per aquest motiu, al seu dia, els propietaris del gos van ser requerits per tal que l'animal fes un curs d'obediència i reeducació, el qual va suposar una millora considerable pel que fa als lladrucs. 

Tanmateix, tot i la signatura al Jutjat de Pau de Sant Antoni de Vilamajor d'una acta de conciliació entre ambdós veïns, la problemàtica segueix sense solucionar-se.

Certament, la persona interessada ha apreciat una millora sensible pel que a les molèsties en horari nocturn. No obstant això, en horari diürn, les molèsties també són importants. La promotora de la queixa considera que el problema deriva del fet que el gos està sol durant tot el dia. 

D'altra banda, l'Ajuntament informa que no havia constatat més molèsties per lladrucs del gos en hores de descans, la qual cosa no concorda amb les diverses trucades que la promotora ha fet al número de telèfon 608995500, que correspon a la Policia local del consistori, tal com es pot observar en les còpies de les factures telefòniques que corresponen als anys 2008 i 2009, i de les quals ha facilitat una còpia.  

En aquest sentit, s'ha pogut comprovar que les trucades esmentades s'han efectuat, a excepció d'una, en horari nocturn, motiu pel qual sorprèn l'afirmació de l'Ajuntament que no ha constatat més molèsties en aquest assumpte, quan la persona interessada ha seguit denunciant la problemàtica davant la Policia Local. A més, aquesta persona informa que cada vegada que ha telefonat, ha deixat les seves dades personals, a més de l'adreça on viu, sense que després s'hagi fet cap comprovació in situ dels fets denunciats. 

Així mateix, el Síndic torna a recordar que l'Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals domèstics de companyia en l'article 9 estableix que s'han de prendre les mesures adequades per evitar que els lladrucs dels gossos puguin molestar els veïns, en especial en hores de descans. En aquest cas, correspon als propietaris dels animals adoptar aquestes mesures.

D'altra banda, l'article 10 de l'Ordenança recull que els propietaris i posseïdors d'animals domèstics de companyia han de permetre que l'Ajuntament faci les visites necessàries per comprovar-ne les condicions d'allotjament, manteniment i tracte. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al consistori que davant les reiterades denúncies de la promotora pel que fa a les molèsties per sorolls que provoca aquest gos, s'adoptin les mesures de comprovació necessàries dels fets denunciats.

En un altre ordre de coses, la persona interessada també al·lega que cada vegada que ha telefonat al número de la policia local ha demanat expressament que quedin enregistrades d'alguna manera les denúncies presentades. Tanmateix, segons l'informe elaborat per la Policia Local no consta en aquelles dependències un registre detallat de totes les trucades que reben durant els diferents torns de servei que es fan. 

Per aquest motiu, el Síndic demana informació sobre el sistema de control i registre de què disposa l'Ajuntament per tal de tenir controlades i detallades les denúncies que efectuen els vilatans. 

En aquest sentit, suggereix que seria una bona pràctica de l'Administració disposar d'aquest tipus de registre, per tal de garantir als ciutadans el dret d'accés, publicitat i transparència de les dades.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/09/2009 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2009 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/01/2010 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2010 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/04/2010 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/04/2010 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/07/2010 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/04/2011 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/07/2011 Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals domèstics de companyia de Sant Antoni de Vilamajor- BOPB.48 (25/02/2004)