Resolució
Q-04078/2009 Manca de resposta de l'Ajuntament de Palamós a diverses sol·licituds sobre la llicència d'obres preceptiva d'una construcció.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 27/08/2009
Data de l'últim moviment 30/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Palamós Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Palamós a un escrit presentat a la corporació local en data 21 d'octubre de 2008.

D'acord amb la documentació presentada pel promotor de la queixa, mitjançant l'escrit esmentat, el qual es troba encapçalat per la seva representant legal, va reiterar les sol·licituds que havia efectuat al consistori de les llicències d'obres atorgades per a la construcció de les dues plantes superiors d'un edifici del municipi. En cas que no s'hagin atorgat aquestes llicències, demana que així se certifiqui.

Manifesta que en data 30 de juliol de 2008, l'Ajuntament de Palamós va trametre-li tres expedients del negociat d'urbanisme i d'obres, però que no es corresponien amb la documentació que havia sol·licitat. 

En resposta a la documentació rebuda, va trametre l'escrit de data 21 d'octubre de 2008 i va reiterar la sol·licitud de documentació. Manifesta que no ha rebut resposta expressa.

Contingut

D'acord amb la resposta municipal rebuda, el Síndic recorda que el ciutadà està fent una petició precisa i concreta, ja que demana al consistori informació sobre si una construcció determinada està emparada per la preceptiva llicència d'obres, petició que encaixa perfectament en les competències municipals en matèria d'urbanisme. En cas contrari, demana que així ho certifiquin. 

Amb independència que el ciutadà conegui el número dels expedients sota els quals s'ha dut a terme una tramitació administrativa concreta, fet que sens dubte facilita la labor de l'Ajuntament i la bona entesa entre Administració i administrats, el ciutadà no es troba obligat a conèixer aquestes dades, i pot no conèixer-les, sense la informació prèvia de l'Administració. És més, pot ser que l'expedient simplement no existeixi en cas que les obres denunciades s'hagin executat sense la llicència municipal preceptiva.

D'altra banda, el Síndic recorda que és un dret dels ciutadans i alhora una obligació legal de les administracions públiques, tal com determina l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, dictar resolució expressa en tots els procediments i notificar-la sigui quina sigui la seva forma d'iniciació. L'obligació de respondre de forma expressa als escrits i les sol·licituds presentats per les persones interessades té com a fonament garantir l'exercici efectiu del dret de tutela establert en l'article 24 de la Constitució, dret que, en ser fonamental, es troba dotat d'una protecció especial per part de la resta de l'ordenament jurídic.

Ara bé, per donar compliment al deure legal esmentat, la resolució que es dicti ha de ser vàlida i eficaç jurídicament, motiu pel qual ha de complir tant en la forma com en el contingut amb els requisits establerts en la Llei 30/1992. Així, cal que l'Administració es pronunciï de forma motivada sobre la totalitat de les qüestions plantejades per la persona interessada. 

D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic suggereix que s'emeti una resolució que doni resposta expressa i motivada a la totalitat de les qüestions plantejades per la persona interessada i a les sol·licituds efectuades mitjançant l'escrit presentat en la corporació local en data 21 d'octubre de 2008.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/09/2009 Ajuntament de Palamós Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Palamós Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/06/2010 Ajuntament de Palamós Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/10/2010 Ajuntament de Palamós Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/03/2011 Ajuntament de Palamós Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/06/2011 Ajuntament de Palamós Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'Urbanisme- DOGC.4436 (28/07/2005)
Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)

Expedients Relacionats

Q-01902/2012