Resolució
Q-04085/2011 Desacord amb la intervenció de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència per la retirada de la tutela d'un infant.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 20/06/2011
Data de l'últim moviment 30/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa la seva disconformitat amb el fet que la Direcció General d'Atenció de la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) hagi retirat la tutela del seu fill de sis mesos tant a ell com a la seva parella perquè a la llar d'infants li van detectar hematomes.

Contingut

El Departament de Benestar Social i Família informa que el 6 de juny de 2011, l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant, EAIA) d'Osona va rebre una trucada de l'Hospital de Vic per informar-los que estaven atenent un nadó de sis mesos que havien portat des de l'escola bressol on assistia. També informa que l'escola ja havia informat els pares de la seva preocupació, atès que no era la primera vegada que succeïa.

En aquells moment, es va activar el protocol de maltractaments de la comarca d'Osona, segons el qual l'EAIA del territori assumeix els casos d'urgència i els professionals dels serveis socials de Vic es desplacen a l'hospital per explorar l'infant. 

Per tant, tenint en compte la documentació tramesa per la DGAIA, el Síndic no observa signes d'irregularitat en l'actuació dels diferents agents implicats que van actuar en xarxa de manera coordinada seguint les indicacions del Protocol en casos de maltractaments a infants.

El Síndic també recorda a la persona interessada que qualsevol infant o adolescent ha de ser protegit de qualsevol forma de maltractament, que inclou el maltractament físic, psicològic i la negligència, i que la DGAIA és l'administració responsable de corregir de manera immediata les situacions en què resultin perjudicades les necessitats bàsiques de desenvolupament personal d'un infant o adolescent, d'acord amb l'article 8 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència.

Finalment, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que es prenguin les mesures de seguiment adequades per observar l'evolució del nadó de prop, i que se l'informi de l'evolució de la situació familiar i de l'informe-proposta que finalment dicti l'EAIA.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
30/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat