Resolució
AO-04101/2014 Queixa referida al trasllat a un CRAE d'una menor que va estar ingressada en un centre d'acolliment

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 04/06/2014
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El Síndic ha rebut una queixa referida al trasllat a un centre residencial d'acció educativa (en endavant CRAE) d'una noia de catorze anys que va estar ingressada en un centre d'acolliment juntament amb dos germans més petits de quatre i set anys.

Segons la informació rebuda, aquesta noia va manifestar el seu desig de poder romandre un temps més al centre d'acolliment per poder acabar el curs a l'escola on havia estat matriculada i on havia tingut una bona evolució, i va enviar un escrit a la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (en endavant DGAIA) en què demanava que s'atengués la seva petició. Tot i això, encara no ha rebut resposta.

En la queixa també s'exposa que el tutor educatiu de la menor al centre d'acolliment i el del centre educatiu en què estava escolaritzada també es van adreçar a la DGAIA per demanar que es posposés el trasllat de centre fins a final de curs.

Contingut

En primer lloc, de la informació rebuda es desprèn que la decisió de canvi de recurs residencial i, per tant, de centre educatiu, es va adoptar sense escoltar prèviament la menor. En aquest sentit, tant l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) com la DGAIA van vulnerar el dret que li reconeixen la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, i la convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant a ser escoltada.

En segon lloc, el dret de la menor a ser escoltada va ser vulnerat novament quan va presentar un escrit per demanar que es reconsiderés la decisió de canviar-la d'escola (com a conseqüència del canvi de centre) i no va rebre cap tipus de resposta ni de l'EAIA ni de la DGAIA. En aquest sentit, qualsevol infant que presenti una queixa o reclamació perquè considera que se li ha vulnerat un dret o perquè vol exposar el seu desacord amb una actuació té dret que s'estudiï aquesta reclamació i dret a rebre una resposta.

En tercer lloc, el Síndic considera que la decisió de trasllat de centre i de canvi d'escola, en el moment en què van dur-se a terme, no està justificada des del punt de vista de l'interès de la menor. El canvi de centre es va produir el mes d'abril, quan només faltaven dos mesos per finalitzar les classes. La petició de la menor d'acabar el curs a l'escola on l'havia iniciat sembla del tot raonable, tenint en compte que es tractava de postposar el trasllat de centre únicament per un període de dos mesos. La sobtada celeritat en l'aplicació de la mesura, en contra de l'interès de la menor i de la seva petició explícita en aquest sentit, posen de manifest que van prevaldre interessos de caire organitzatiu o altres.

Per tot això, el Síndic suggereix que la DGAIA revisi l'actuació duta a terme en aquest cas i doni instruccions a l'EAIA i els òrgans de la DGAIA que hi van intervenir per tal que en el futur:

1. S'asseguri que s'escolta els infants i els adolescents en les decisions que els afectin, en aquest cas un canvi de centre i d'escola, i es tingui en compte i es valori la seva opinió.

2. Es doni resposta immediata i personalitzada a les peticions o queixes que adrecin infants o adolescents en relació amb la seva situació o amb les decisions que els afectin.

3. Des de la DGAIA i l'EAIA es doni explicacions a la menor i se li demanin formalment disculpes per no haver respectat el seu dret a ser escoltada i a obtenir resposta a la seva reclamació, ni tampoc el dret que s'actués en el seu interès.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/06/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/07/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/07/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
09/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació