Resolució
Q-04103/2012 Disconformitat amb la inadmissió d'un alumne a P-4 per al curs 2012/2013 en una escola de la Joncosa de Montmell

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 04/06/2012
Data de l'últim moviment 01/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la inadmissió del seu fill a P-4 per al curs 2012/2013 en una escola de la Joncosa de Montmell.

Assenyala que l'escola s'ha quedat petita i que, segons informació facilitada pel centre i el Departament d'Ensenyament, només s'hi admeten infants residents al municipi, tot i haver-hi places vacants.

D'altra banda, la persona interessada fa referència a motius de conciliació de la vida familiar i laboral, ja que els seus altres dos fills estaran escolaritzats el curs 2012/2013 a una llar d'infants del mateix municipi, i l'horari de l'escola s'ajusta al de l'escola bressol. 

Així mateix la persona interessada indica que l'alcaldessa de la Joncosa i les directores dels centres educatius l'han informat que està aprovat el projecte de les noves instal·lacions escolars per al curs 2013/2014, de manera que les possibles mancances d'espai no haurien de suposar un problema.

Contingut

L'informe del Departament d'Ensenyament assenyala, en síntesi, que l'escola té problemes d'espai i, mentre no es disposi del nou edifici, els Serveis Territorials del Departament a Tarragona van acordar que només s'acceptarien les matrícules dels alumnes residents en el terme municipal de l'escola.

En aquest informe també s'assenyala que la Inspecció va considerar que era millor matricular el fill de la persona interessada a l'escola de Rodonyà, en què també hi ha una escola bressol, ja que és més a prop del municipi on la família té la residència.

En vista d'aquesta informació, el Síndic assenyala que el Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual es regula el procediment d'admissió en els ensenyaments sufragats amb fons públics, i la Resolució ENS/315/2012, de 23 de febrer, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres del Servei d'Educació de Catalunya i altres centres educatius, no preveuen la possibilitat que els centres admetin únicament infants residents al municipi en què es troben. 

Segons aquesta normativa, el Departament d'Ensenyament determina anualment l'oferta inicial de llocs escolars en cada centre i en cada ensenyament sufragat amb fons públics, per cursos i grups, i ha d'informar d'aquesta oferta a l'inici del procés d'admissió de l'alumnat corresponent a cada curs escolar. Així mateix, els centres han d'informar de la seva oferta de llocs escolars.

El marc normatiu vigent també regula les condicions materials dels centres docents, de manera que s'estableixen uns criteris d'espai que condicionen el nombre d'alumnes. Això no obstant, la normativa d'admissió no preveu la possibilitat d'establir altres criteris de prioritat en l'admissió. 

En conseqüència, la limitació en el nombre de places, en el cas que sigui necessària, ha de venir establerta en l'oferta inicial de places que es fa a l'inici del procés de preinscripció, la qual ha de determinar quin és el nombre de places que ofereix una escola en funció de la seva capacitat.

Dins d'aquest marc inicial de places ofertes, resulta obligatori aplicar els criteris de prioritat en l'admissió que preveu el Decret 75/2007, de 27 de març. Entre aquests criteris hi ha la proximitat del domicili i, en conseqüència, la priorització en l'accés dels alumnes residents al municipi, als quals s'ha d'atorgar una puntuació específica.

Tanmateix, la residència al municipi no pot esdevenir un criteri d'exclusió per accedir als centres i, en aquest sentit, qualsevol limitació en l'oferta de places ha de venir predeterminada en l'oferta inicial.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament, d'una banda, que autoritzi l'accés del fill de la persona interessada al centre, en cas que encara hi estigui interessada; i de l'altra, que doni les instruccions necessàries perquè de cara al proper procés de preinscripció s'estableixi una oferta de llocs escolars al centre en funció de la seva capacitat i, dins d'aquesta oferta, s'apliquin els criteris de prioritat que preveu el Decret 75/2007, de 27 de març, sense exclusions d'alumnes que no siguin les resultants d'aplicar els criteris de prioritat recollits a la norma.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/06/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Tarragona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/11/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/01/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució
01/02/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat