Resolució
AO-04103/2014 Actuació d'ofici relativa al dret a la salut dels infants víctima d'abús sexual

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 04/06/2014
Data de l'últim moviment 16/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent de rebre informació de l'administració
Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha rebut diverses queixes referides a l'atenció sanitària que han rebut infants i adolescents que, presumptament, havien estat víctima d'abusos sexual. 

Un cop estudiada la informació tramesa pel Departament de Salut en relació amb aquest assumpte, el Síndic constata que actualment només hi ha un sol servei de salut de caràcter multidisciplinari especialitzat en el diagnòstic i tractament de les situacions d'abús sexual infantil, que és la Unitat Funcional d'Abusos a Menors (en endavant UFAM) de l'Hospital de Sant Joan de Déu. En aquest sentit, segons la informació de què es disposa, si bé hi ha altres recursos que ofereixen un tractament -determinats centres de salut mental infantil i juvenil-, la UFAM és l'única unitat interdisciplinar especialitzada en el diagnòstic i tractament d'aquesta forma de maltractament infantil.

Aquesta unitat, de caràcter altament especialitzat, presta un servei no territorialitzat i, en conseqüència, atén infants de tot el territori de Catalunya. Això no obstant, sembla que no compta amb finançament del Departament de Salut i, per tant, no està integrada dins de la cartera de serveis del Catsalut.

La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix en l'article 39 que "els estats membres han de prendre totes les mesures adequades per promoure la recuperació física i psicològica, i la reinserció social d'un infant víctima de qualsevol forma d'abandó, explotació, abús, tortura o qualsevol altra forma de tractament o càstig cruel, inhumà o degradant; o conflictes armats. Aquesta recuperació i reinserció ha de tenir lloc en un ambient que protegeixi la salut, l'autoestima i la dignitat de l'infant".

L'establiment de serveis especialitzats en el diagnòstic i tractament de l'abús sexual infantil s'insereix en l'obligació que tenen els estats d'adoptar mesures per promoure la recuperació física i psicològica dels infants que han estat víctima de maltractaments.

En aquest sentit, la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, preveu en l'article 93 la creació d'un servei d'atenció especialitzada adreçat a infants víctimes d'abús sexual per mitjà del departament competent en infància i adolescència. Tanmateix, el diagnòstic i tractament de l'abús sexual infantil es troba estretament relacionat amb el dret a la salut dels infants i ha de ser abordat de forma especialitzada, també, des de l'àmbit sanitari.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament de Salut, d'una banda, que s'incloguin els serveis que presta la Unitat Funcional d'Abusos a Menors de l'Hospital de Sant Joan de Déu dins de la cartera de serveis que finança el Catsalut; i de l'altra, que es valori la possibilitat de crear altres unitats o serveis especialitzats en el diagnòstic i tractament de l'abús sexual infantil, que pugin treballar de forma coordinada i territorialitzada, amb l'objectiu de fer efectiu el dret dels infants víctima de maltractament i que s'adoptin mesures per a la seva recuperació física i psicològica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/06/2014 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/03/2015 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2015 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/09/2015 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
16/11/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació