Resolució
Q-04104/2014 Queixa relativa al dret d'exempció i/o bonificació en els preus dels serveis acadèmics de les universitats públiques de Catalunya i de la Universitat Oberta de Catalunya per a les famílies monoparentals

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs autonòmics
Data d'inici 04/06/2014
Data de l'últim moviment 06/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Economia i Coneixement Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Grup Parlamentari de Convergència i Unió Es trasllada la queixa a altres institucions

Plantejament

Diversos ciutadans han presentat queixes referides al reconeixement del dret d'exempció i/o bonificació en l'import de la matrícula universitària per a les famílies monoparentals.

Exposen que fins al curs 2011-2012, les persones que formaven part d'una família monoparental rebien el mateix tractament que les famílies nombroses en el pagament de la matrícula universitària. 

No obstant això, la publicació del Decret 77/2012, de 10 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2012-2013, va comportar un canvi substancial, ja que únicament preveia bonificacions i exempcions per a les famílies nombroses i cap benefici fiscal per a les famílies monoparentals. Aquesta situació persisteix per al curs 2014-2015.

Contingut

L'article 2 de la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, estableix que són destinatàries de les mesures de suport a les famílies les persones membres de família nombrosa i les de família monoparental. Igualment, la disposició addicional tercera esmenta que en el desplegament reglamentari d'aquesta llei, el Govern ha de tenir en compte el problema específic de les famílies monoparentals i de les famílies nombroses, per tal de fer efectiu el principi d'igualtat establert en l'Estatut. 

Segons el Decret 151/2009, de 29 de setembre, de desplegament parcial de la Llei 18/2003, són famílies destinatàries de les prestacions i els ajuts les famílies que compleixin els requisits establerts en aquest decret (art. 27) i les famílies determinades en l'article 2 de la Llei 18/2003, de 4 de juliol (art. 28). 

En conseqüència, tant les famílies nombroses com les monoparentals són destinatàries de les prestacions econòmiques i dels ajuts per a les famílies reconeguts en la Llei 18/2003, de 4 de juliol, i el Decret 151/2009 que la desplega. 

Així mateix, el Decret legislatiu 3/2008, de 25 de juny, que aprova la Llei de taxes i preus públics de Catalunya, en la disposició addicional sisena estableix que als efectes del gaudiment de les bonificacions i exempcions de les taxes i preus públics establerts per aquesta llei, les famílies monoparentals de Catalunya s'equiparen a les famílies nombroses de caràcter general.

Per tant, atès que el legislador ha reconegut la necessitat que les famílies monoparentals siguin destinatàries de les mesures establertes en desenvolupament d'una política de suport i de protecció de la família, en plena coherència, les famílies monoparentals han de poder gaudir de les prestacions econòmiques establertes per altres estructures familiars.

D'acord amb les consideracions anteriors, doncs, el Síndic recomana al Departament d'Economia i Coneixement:

1. Que valori la idoneïtat i conveniència d'equiparar les famílies monoparentals a les famílies nombroses quant al dret de gaudir les exempcions i bonificacions establertes per al preu dels serveis acadèmics, actualment regulats en l'article 11 del Decret 92/2014, de 17 de juny, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques de Catalunya i a la Universitat oberta de Catalunya per al curs 2014-2015.

2. Que valori la idoneïtat i conveniència de donar un tractament homogeni a l'equiparació de les famílies monoparentals amb les famílies nombroses com a destinatàries de les mesures de suport a les famílies, en les diferents normes que regulen les prestacions econòmiques específiques, i per a tots els àmbits, no només en les prestacions adreçades a estudiants universitaris.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/07/2014 Secretaria d'Universitats i Recerca Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/08/2014 Secretaria d'Universitats i Recerca Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/09/2014 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/10/2014 Departament d'Economia i Coneixement Resolució pendent d'acceptació
11/11/2014 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/03/2015 Grup Parlamentari de Convergència i Unió Altres formes de finalitzar
06/03/2015 Departament d'Economia i Coneixement No irregularitat