Resolució
Q-04111/2013 Disconformitat amb el pagament de la taxa d'escombraries de dos habitatges de Vilanova i la Geltrú que no disposen de cèdula d'habitabilitat ni de serveis de subministraments

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 28/05/2013
Data de l'últim moviment 30/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que se li exigeixi el pagament de la taxa d'escombraries de dos habitatges de Vilanova i la Geltrú que no disposen de cèdula d'habitabilitat ni de serveis de subministraments. 

En resposta a un correu electrònic que va enviar a la Regidoria d'Hisenda, Recurs Humans i Organització Interna, se'l va informar que els dos pisos estan considerats habitatges, ja que tenen cuina, lavabo i tots els serveis d'un habitatge, i se li va indicar que tot habitatge, s'hi visqui o no, genera la taxa d'escombraries, d'acord amb l'ordenança fiscal núm. 11 de l'Ajuntament.

Contingut

El Síndic recorda que la Llei reguladora d'hisendes locals estableix que les entitats locals poden imposar taxes per la prestació de serveis o la realització d'activitats administratives de competència local que es refereixin de manera particular als subjectes passius, els afectin o els beneficiïn.

No es posa en dubte que la taxa d'escombraries és un tribut exigible per la prestació d'un servei públic de recepció obligatòria, de competència municipal, amb la qual cosa no és possible que el subjecte passiu destinatari renunciï a la recepció del servei, ni que l'Administració renunciï a prestar-lo per raons de salubritat. 

La jurisprudència ha recollit que la taxa d'escombraries és exigible encara que en un moment determinat no s'utilitzi el servei. En aquest sentit, s'entén que l'Administració pot imposar la taxa, sempre que el servei es presti de forma efectiva, atès que és un servei general i obligatori que no només afecta els veïns que l'utilitzen, sinó tots els que es trobin en disposició d'utilizar-lo. Per tant, encara que un local o habitatge estigui desocupat ocasionalment, si és susceptible de ser habitat i el servei es presta efectivament, la taxa es merita. 

Ara bé, el Síndic entén que en els casos en què consti acreditat que no es pot fer ús del servei, no es pot imposar la taxa pel servei de recollida d'escombraries, perquè no hi ha un benefici efectiu del servei pel qual s'imposa la taxa. 

D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que dugui a terme les actuacions oportunes en cas que consti acreditat que s'està exigint una taxa per un servei del qual el subjecte passiu no es beneficia ni es pot beneficiar de forma efectiva.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/07/2013 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resolució pendent d'acceptació
01/08/2013 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la resolució pendent d'acceptació
18/06/2014 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resolució pendent d'acceptació
07/08/2014 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
25/09/2014 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/04/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú No irregularitat