Resolució
Q-04128/2010 Manca d'actuació suficient de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat davant diverses reclamacions per les molèsties que ocasiona l'activitat d'un bar musical d'aquest municipi.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 06/09/2010
Data de l'últim moviment 28/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per una manca d'actuació suficient davant les reclamacions que ha presentat per les molèsties per soroll que ocasiona un bar musical situat al seu carrer.

Exposa que ha presentat diverses reclamacions escrites a l'Ajuntament però que no li consta cap actuació municipal dirigida a corregir aquesta situació.

Contingut

En vista de la informació tramesa per l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, el Síndic fa les consideracions següents al consistori:

Cal dur a terme els mesuraments sonomètrics des dels habitatges afectats per tal de disposar de dades objectives sobre la intensitat de la molèstia sonora i així adoptar, si escauen, mesures correctores. 

Amb relació als comportaments incívics al carrer per part dels clients dels establiments de concurrència pública, el Síndic considera que es tracta d'un problema en què concorre tant la responsabilitat de l'actuació municipal com la dels titulars dels locals, i evidentment la responsabilitat dels clients, dels quals s'espera una conducta cívica i respectuosa amb els altres ciutadans.

Així, l'article 38 del Reglament de la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles i les activitats recreatives, estableix que ?les persones titulars dels establiments oberts al públic i les organitzadores d'espectacles i activitats recreatives han d'adoptar mesures per prevenir aglomeracions de persones que ocupin la via pública amb motiu de l'accés o la sortida d'aquests?.

Igualment, l'article 43 del mateix Reglament preveu la presència de vigilants de seguretat privada en funció de l'aforament dels locals i en les zones amb concentració de locals sense obligació de disposar-ne. D'altra banda, l'article 56 preveu també disposar de personal de control d'accés en funció, de nou, de l'aforament.

Cal, doncs, que l'Ajuntament disposi d'informació i coneixement suficient sobre si el local objecte de queixa ha de disposar d'aquests serveis.

Igualment, l'article 45 atorga als titular dels locals determinades actuacions preventives per tal d'evitar o contenir conductes incíviques a l'exterior dels establiments. Cal, doncs, que l'Ajuntament recordi i vetlli pel compliment d'aquestes tasques assignades als titulars dels locals.

D'altra banda, cal que l'Ordenança de civisme i d'ús de l'espai públic de l'Ajuntament reculli de forma més específica els tipus de comportaments incívics als quals fa referència aquesta queixa, per tal de dotar de més seguretat jurídica i eficàcia l'acció de l'Ajuntament per tal de corregir o reprimir aquestes conductes inadequades a més de la seva funció pedagògica i exemplificadora.

No obstant això, cal tenir present que l'actitud i l'educació cívica dels clients és essencial per preveure i evitar situacions com la denunciada, àmbit en que l'Ajuntament pot intervenir mitjançant accions concretes de sensibilització i crida a la millora del clima social de convivència.

En conseqüència, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que introdueixi les modificacions descrites en les ordenances municipals dirigides a descriure i sancionar les conductes incíviques com les que tenen lloc al carrer de la promotora.

Igualment, li recorda el deure de comprovar el compliment de les obligacions que es puguin derivar de l'aforament dels locals quant a l'establiment de mesures de vigilància i seguretat, si escauen, i el deure dels titular de col·laborar amb el manteniment de la pau a la via pública. Tot plegat sense desatendre les actuacions policials que ja en aquests moments es duen a terme.

Finalment, el Síndic recorda la necessitat de disposar de dades objectives del nivell d'immissió acústica que suporten els habitatges afectats per tal d'adoptar, si escauen, les mesures correctores adequades.

Un cop fets aquests recordatoris, el Síndic dóna per finalitzades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/03/2011 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/05/2011 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/06/2011 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/10/2011 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat Resolució