Resolució
Q-04130/2013 Disconformitat amb la manca de cobrament d'uns complements de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 28/05/2013
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de cobrament d'uns complements de la renda mínima d'inserció de què és titular.

Exposa que des del mes de maig de 2013 el seu expedient està en suspens per haver obtingut un contracte de treball. No obstant això, reclama que se li deuen els complements de gener a abril de 2012 i de setembre de 2012 a abril de 2013.

Contingut

En l'informe del Departament d'Empresa i Ocupació s'indica que durant els períodes en què es reclama el reconeixement d'aquests complements, la promotora va estar rebent successivament una prestació d'atur i un subsidi per a majors de cinquanta-dos anys, i que no li correspon la percepció dels ajuts complementaris de família monoparental i de fill menor de setze anys perquè durant aquests períodes no tenia contracte de treball. 

De les dades de què es disposa no es pot saber si durant el període de juny de 2011 en endavant la promotora va estar rebent o no alguna quantia en concepte de renda mínima d'inserció al marge dels complements, ni tampoc si li pertocava o no, atès que no consten les circumstàncies ni els ingressos de la unitat de convivència. En tot cas, sens perjudici de la comprovació que pot fer l'òrgan gestor de la prestació a partir de la revisió de les dades de l'expedient, la queixa se centrava en uns períodes determinats i en els ajuts complementaris, i sobre aquesta qüestió el Departament ha indicat que no li corresponia cobrar aquests ajuts perquè en aquests períodes no tenia contracte de treball sinó que era beneficiària d'altres prestacions.

L'article 16 del Decret 384/2011, de 30 d'agost, de desplegament de la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, regula els ajuts complementaris, i s'hi inclouen l'ajut per fill menor de setze anys i l'ajut per família monoparental. Aquest decret estableix que, amb caràcter general, els ajuts es suspendran quan se suspengui la prestació econòmica, amb l'excepció d'alguns ajuts -que inclouen els indicats- en el supòsit d'inserció laboral de famílies monoparentals. En aquest cas, segons s'indica, els ajuts es mantindran durant un període màxim de dotze mesos.

Segons es desprèn de l'informe del Departament, només en el supòsit en què la suspensió de la prestació s'hagi fet per contracte laboral es podrien mantenir aquests ajuts; és a dir, que s'equipara inserció laboral amb contracte laboral en vigor. D'acord amb aquesta interpretació, en el cas que la prestació s'hagués suspès per un altre motiu -per exemple per rebre una altra prestació- la persona interessada no tindria dret a aquests complements.

Aquesta conclusió planteja alguns dubtes, sobretot en el cas que la prestació de renda mínima d'inserció s'hagués suspès per un contracte, i posteriorment, un cop finalitzat el contracte, la persona hagués passat a ser beneficiària d'una prestació per desocupació però no s'hagués emès cap nova resolució de suspensió de la renda mínima d'inserció per un motiu diferent de l'inicial. En aquest sentit, s'evidencia un cop més la conveniència que quan finalitza la causa que va motivar la suspensió es dicti la resolució corresponent, sens perjudici que si de manera immediata es produeix una altra causa de suspensió, s'acordi novament la suspensió, pel motiu que pertoqui. D'aquesta manera es clarificaria la situació de la persona interessada i el manteniment de la prestació o, si escau, dels complements. 

D'altra banda, en aquest cas concret, caldria aclarir també la confusió generada sobre la procedència de mantenir o no aquests complements en els períodes esmentats, sens perjudici d'altres comprovacions que l'òrgan gestor pugui fer sobre el manteniment de la prestació bàsica durant el període posterior al juny de 2011.

En conseqüència, el Síndic suggereix que es revisin i es comprovin les dades del cas i que es determini amb exactitud i de manera raonada si durant els períodes que reclama la promotora li pertocava o no la percepció d'aquests complements; que se li faci arribar una explicació aclaridora i per escrit sobre aquesta qüestió, i que, en cas que es determini que hi ha algun pagament pendent, s'aboni a la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/06/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/08/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
30/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/09/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
20/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
19/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/04/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
26/05/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/06/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
12/08/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
14/09/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/10/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
30/10/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/12/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació