Resolució
Q-04162/2010 Manca de resolució de l'Institut Català del Sòl d'un procediment d'expropiació forçosa d'un habitatge.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 07/09/2010
Data de l'últim moviment 17/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa del procediment d'expropiació forçosa que l'Institut Català del Sòl (en endavant Incasòl) està tramitant sobre l'habitatge del qual és propietari.

La persona interessada exposa que, en data 12 de novembre de 2009, va presentar un full d'apreuament, que ratificava i completava el full presentat en data 22 de juliol de 2009, després de ser requerit per fer-ho. Tot i això, des de llavors no ha rebut cap notificació amb relació a la continuació del procediment.

Contingut

L'Incasòl ha tramès un informe de resposta en què exposa que en data 22 de juny de 2009 es va notificar l'inici de peça separada per a la determinació el preu just de la finca expropiada. En data 12 de novembre de 2009, el fill del titular difunt va presentar un full d'apreuament que ratificava i completava el que ja s?havia presentat el dia 22 de juliol de 2009. En data 28 de juliol de 2010, l'Incasòl notifica el rebuig a la valoració de la finca objecte de l'expedient presentada pel promotor.

A l'informe, l?Incasòl també comunica que actualment l'expedient es troba pendent de la formulació per part de l'Incasòl del full d'apreuament en què s'ha de fixar la valoració de la finca de referència.

L'expropiat va presentar el full d'apreuament que ratificava l'anterior, de data 22 de juliol de 2009, en data 12 de novembre de 2009. Per tant, el Síndic recorda que ha transcorregut més d'un any i tres mesos sense que s?hagi formulat nou full d'apreuament. 

D'acord amb bona part de la doctrina normativa, s'entén que el termini establert per la Llei d'expropiació forçosa a l'article 30 perquè l'Administració expropiant accepti o rebutgi la valoració dels propietaris ha de comprendre també la formulació del full d'apreuament, coincidint amb el termini de vint dies concedit a l'expropiat a l'article 29 de la mateixa Llei. De no entendre's l'existència d'aquest termini, es generaria una situació d'inequitat i perjudici vers l'expropiat que podria veure paralitzat indefinidament el procediment del qual és part per desídia de l'administració beneficiària.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix que es formuli i es notifiqui a l'expropiat el full d'apreuament en què es fixi la valoració de la finca de referència en el termini més breu possible, o que, si no es pot fer, es trameti l'expedient al Jurat d'Expropiació de Catalunya.

El Departament de Territori i Sostenibilitat informa que, d'acord amb el suggeriment del Síndic, el dia 29 de març de 2011 es va trametre a la persona interessada la notificació del full d'apreuament en què es fixa la valoració de l'objecte de l'expropiació.

Atès que l'Administració ha acceptat el suggeriment del Síndic, aquesta institució finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/11/2010 Institut Català del Sòl (INCASOL) Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/12/2010 Institut Català del Sòl (INCASOL) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Institut Català del Sòl (INCASOL) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/04/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/06/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució