Resolució
AO-04203/2010 Actuació d'ofici sobre els acolliments familiars d'infants d'urgència i diagnòstic.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 09/09/2010
Data de l'últim moviment 06/03/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic obre una actuació d'ofici per estudiar els acolliments d'infants d'urgència i diagnòstic, arran de diverses informacions arribades a aquesta institució, segons les quals algunes disfuncions en l'aplicació d'aquest tipus d'acolliment podrien estar vulnerant els drets dels infants acollits. Aquestes disfuncions produeixen un allargament del període establert, i fan que molts d'aquests acolliments s'estenguin molt més enllà dels sis mesos inicialment previstos.

Contingut

El Síndic recorda a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) que ja es va referir a aquest problema de l'allargament dels acolliments d'urgència i diagnòstic en diversos expedients (06266/2005, 00001/2006 i 13438/2006, entre altres). També li va fer arribar la consideració sobre la necessitat de no allargar el període de permanència d'un infant petit en aquest tipus de famílies acollidores per les conseqüències perjudicials per a l'infant i la família. Així mateix, va fer diversos suggeriments, sobre els quals no va rebre una resposta concreta. 

Entre aquests suggeriments, el Síndic destaca "l'establiment d'un protocol de l'Institut Català d'Acolliment i Adopció (en endavant ICAA) i de la DGAIA que garanteixi, entre altres, un tractament prioritari i àgil en el cas dels nadons en acolliment familiar d'urgència i diagnòstic". 

Per això, demana informació sobre el nombre d'acolliments d'urgència i diagnòstic que van tenir lloc els anys 2009 i 2010, el nombre d'aquests acolliments que van sobrepassar els sis mesos de duradaó, la causa en cada un d'ells i el període mitjà d'aquests acolliments. Finalment, també demana si s'han establert protocols o s'han dictat instruccions amb la finalitat d'agilitzar els estudis dels nadons en aquest tipus d'acolliment.
 
En vista del que exposa la DGAIA com a resposta, el Síndic observa, en primer lloc, que s'ha reduït el temps mitjà d'estada dels infants amb les famílies d'urgència i diagnòstic, cosa que es valora positivament, i que ha augmentat la consciència de la necessitat d'escurçar aquests temps per part dels EAIA i dels equips funcionals d'infància.

Això no obstant, el Síndic entén que cal avançar encara més en aquesta qüestió, atès que si bé alguns infants estan només tres mesos o menys amb les famílies, ja que la seva família biològica hi ha renunciat, la mitjana esmentada reflecteix que encara n'hi ha molts que sobrepassen el límit dels sis mesos recomanat.

Respecte del nombre d'acolliments d'urgència i diagnòstic duts a terme entre l'1 de gener i el 31 d'agost de 2011, s'informa que se n'ha dut a terme 63 en aquest període, però no es diu res del nombre d'infants entre zero i tres anys que han ingressat en centres d'acolliment en el mateix període. 

D'acord amb això, el Síndic suggereix que es mantinguin les actuacions per agilitar l'estudi dels infants acollits en famílies d'urgència i diagnòstic i demana informació sobre el nombre d'infants i el temps d'estada per al període de juliol a desembre de 2011, a més del nombre d'infants de zero a tres anys que han ingressat en centres d'acolliment en el mateix període.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/09/2010 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/04/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/10/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
06/03/2013 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat