Resolució
Q-04215/2011 Disconformitat d'un grup de famílies amb l'horari establert en una escola de les Franqueses del Vallès.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 23/06/2011
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un grup de pares es queixa que, malgrat que van manifestar la necessitat que els seus fills sortissin a les 17 h en una enquesta, el consell escolar va decidir que la jornada escolar s'acabés a les 16.30. Manifesten que el nou horari fa més difícil la conciliació familiar.

Contingut

El Departament d'Ensenyament assenyala que el consell escolar és l'òrgan col·legiat de participació de la comunitat escolar en el govern del centre en el qual són representats els pares dels alumnes. També indica que, tot i que és possible la realització d'enquestes per copsar les opinions dels diversos col·lectius implicats, d'acord amb l'autonomia de centre, allà on s'ha d'aprovar l'horari és al si del consell escolar. 

D'acord amb la informació rebuda, el Síndic considera que l'aprovació de l'horari es va ajustar al que disposa l'Ordre ENS/102/2011, que estableix que l'aprovació de l'horari escolar s'ha de fer per consens o, si no és possible arribar-hi, amb el vot favorable mínim de tres quartes parts dels membres assistents al consell. Tot i així, el fet de promoure la consulta i després no tenir-ne en compte el resultat, sense informar les famílies ni l'AMPA del canvi de criteri, deixa de banda alguns dels principis que recull la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació, i també alguns dels que preveu la normativa de procediment administratiu. 

El Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que la Llei d'educació inclou el principi de participació de les famílies en el procés educatiu i que les administracions públiques han de respectar els principis de bona fe i confiança legítima establerts per l'article 31.2 de la Llei 26/2010, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya. Així doncs, tot i valorar la decisió de consultar les famílies, caldria haver actuat de manera coherent amb el resultat o bé informar les famílies del canvi de criteri.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/07/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/12/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/02/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
29/06/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat