Resolució
Q-04222/2012 Disconformitat amb la manca d'equiprobabilitat en el sorteig de desempat per a l'admissió a l'escola bressol municipal de Premià de Mar

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 06/06/2012
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Premià de Mar Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca d'equiprobabilitat en el sorteig de desempat per a l'admissió a l'escola bressol municipal de Premià de Mar.

Contingut

En l'informe de l'Ajuntament de Premià de Mar s'exposa que les administracions locals tenen competències relacionades amb l'ordenació del procés d'admissió a les escoles bressol, també pel que fa al procediment de sorteig; que el número de desempat per al sorteig es determina per l'extracció d'una primera bola corresponent a les centenes, una segona bola corresponent a les desenes i d'una tercera bola corresponent a les unitats, i que l'aleatorització de l'assignació del número de cada sol·licitud neutralitza una possible desigualtat de probabilitats en el sorteig un cop ja s'ha assignat aquest número.

Segons la informació de què es disposa, l'Ajuntament de Premià de Mar va seguir un procediment similar al que utilitzen als Serveis Centrals del Departament d'Ensenyament, però no anàleg, ja que es van extreure tres boles i no es va partir del residu de la divisió entre el número extret i el nombre de sol·licituds rebudes, i sobretot des del moment en què el procediment seguit no garantia l'equiprobabilitat amb totes les sol·licituds. De fet, la normativa preveu la possibilitat d'utilitzar un procediment anàleg sempre que ?el sorteig sigui operatiu i raonablement equiprobable?.

Així, atès que el sorteig no era raonablement equiprobable, el Síndic no considera que el procediment seguit respongui a allò que preveu la Resolució ENS/315/2012, de 23 de febrer, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula de l'alumnat per al curs 2012-2013.

En aquest sentit, i de cara a propers cursos escolars, el Síndic demana a l'Ajuntament de Premià de Mar que empri un procediment que garanteixi l'equiprobabilitat del sorteig, tal com preveu la normativa que regula l'admissió d'alumnat.

D'altra banda, el Síndic considera que a hores d'ara no és possible restituir la situació de dret vulnerada a les persones afectades per la no equiprobabilitat del sorteig, perquè aquest ja no es pot declarar nul pel greuge que es generaria a les persones que han obtingut plaça i que ja han organitzat el seu temps a partir d'aquesta prestació de servei. 

No obstant això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que estudiï la possibilitat de rescabalar d'ofici les persones a les quals s'ha vulnerat, a criteri d'aquesta institució, el dret a participar en igualtat de condicions en el sorteig, si bé aquesta resolució no posa en dubte ni la transparència del procés ni cap mala intencionalitat per part de l'Administració afectada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/06/2012 Ajuntament de Premià de Mar Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/01/2013 Ajuntament de Premià de Mar Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2013 Ajuntament de Premià de Mar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/03/2013 Ajuntament de Premià de Mar Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/05/2013 Ajuntament de Premià de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/11/2013 Ajuntament de Premià de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/12/2013 Ajuntament de Premià de Mar Irregularitat
31/12/2013 Ajuntament de Premià de Mar Seguiment finalitzat