Resolució
Q-04255/2008 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona davant de les reclamacions per molèsties per soroll d'un bar.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 06/10/2008
Data de l'últim moviment 03/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de les molèsties per sorolls provinents del funcionament d'un establiment de bar a Barcelona.

El promotor de la queixa exposa que fa dos anys l'establiment va canviar de titulars i que, des d'aleshores, les molèsties que ocasiona són constants. Ha posat aquest fet en coneixement de l'Ajuntament en diferents ocasions i també ho ha comunicat mitjançant compareixença personal al Departament de Llicències i Inspecció.

Els fets denunciats són bàsicament els següents: incompliment dels horaris de tancament; volum elevat de la música i del televisor, especialment els dies en què hi ha partit; consumició habitual dels clients al carrer, especialment dels qui volen fumar; aire condicionat a l'estiu que ocasiona molèsties per sorolls, a banda de qüestionar-se si l'emplaçament de l'aparell és el correcte.

Entre la documentació aportada consta un informe de la metgessa que atén l'esposa de la persona interessada, en què indica que necessita prendre pastilles per dormir i ansiolítics, i també li ha hagut d'augmentar la dosi de l'antihipertensiu, atès que el fet de no poder descansar, arran del soroll de l'establiment, li ha ocasionat una descompensació de la hipertensió.

La situació ha arribat fins a tal punt que el 9 d'octubre de 2007 hi va haver un judici de faltes per la denúncia formulada pel promotor contra els titulars de l'establiment per les presumptes amenaces d'aquests. Els fonaments de la sentència diuen, entre altres aspectes, que "ciertamente de lo actuado se adivinan las molestias que los ruidos procedentes del bar pueden ocasionar al denunciante y que éste molesto por ello llamara la atención a los denunciados. Siendo ello así también se deduce la mala relación de vecindad existente entre los implicados. Sin embargo ello por si solo no justifica un pronunciamiento condenatorio cuando dichos denunciados, de forma coherente declaran que si bien han tenido discusiones, niegan que lo amenzaran o insultaran [...]".

Contingut

Un cop rebuda la resposta municipal, en primer lloc, el Síndic indica al consistori que no és acceptable que hagi deixat transcórrer gairebé un any per trametre una resposta que esdevé del tot insuficient i que no atén cadascun dels punts detallats a la petició d'informació.

En síntesi, l'informe tramès indica el següent: en primer lloc, l'establiment té una llicència per exercir l'activitat de restaurant i pot tenir fil musical, sempre que no superi els 70 db a l'interior de l'establiment i es disposi d'un limitador de so; en segon lloc, l'establiment té un limitador de so que incompleix, com a mínim des del 20 d'octubre de 2007, els requeriments de l'Ordenança municipal del medi ambient urbà, fet que ha comportat la imposició d'una multa coercitiva dictada el 19 de febrer de 2009; i en tercer lloc, en cap de les inspeccions dutes a terme es fa constar cap incompliment relatiu a l'aparell d'aire condicionat, ni tampoc a la ubicació d'aquest aparell. En els documents inclosos a la llicència no es descriu cap tipus d'aparell d'aire.

En vista d'aquesta informació, el Síndic indica que no pot donar per completa la resposta a la petició, sobretot quan s'ha posat en contacte amb el promotor de la queixa i aquest li ha expressat el seu malestar per la inactivitat municipal, fet que explicaria per què no ha tornat a adreçar-se al Districte des de les darreres instàncies i compareixences efectuades el 2008.

Del contingut de l'informe sembla deduir-se que el Districte no ha constatat la presència d'equips d'aire en l'establiment, malgrat que la persona interessada exposa que hi ha dos grans aparells a la balconada de l'establiment i que causen molèsties. L'informe passa per alt les qüestions relatives al possible incompliment d'horari, a la consumició al carrer i al fet que s'exerceixi l'activitat amb les portes i les finestres obertes, circumstàncies que han motivat en més d'una ocasió la compareixença de la persona interessada al Districte.

D'altra banda, el Síndic suggereix que, un cop s'ha constatat una obstinada voluntat d'incomplir els requeriments fixats perquè l'establiment pugui fer ús d'un fil musical -gairebé dos anys d'incompliment constatat-, el que cal fer és ordenar-ne el precinte en lloc d'imposar una multa coercitiva. 

Per tot això, el Síndic demana que es facin les inspeccions de forma completa i detallada, per tal de poder emetre uns informes que atenguin les qüestions plantejades, de manera que no s'hagin d'allargar innecessàriament els expedients, les tramitacions de les queixes i el malestar dels veïns. 

En resposta als suggeriments adreçats a l'Ajuntament el 4 de desembre de 2009 i reiterats l'11 de juny de 2010, el Districte de Ciutat Vella assenyala que, arran de la inspecció duta a terme el 7 de novembre de 2009 per verificar els requeriments relatius al limitador de so i el desenvolupament de l'activitat amb les portes tancades, es va poder comprovar que aquests requeriments s'estaven complint de forma adequada. En aquest sentit, i sens perjudici que es puguin fer noves inspeccions en el cas que arribessin noves denúncies, el Síndic suggereix que, de forma aleatòria, s'inclogui durant un cert període de temps aquest establiment dintre del circuit dissenyat per fer les inspeccions del correcte funcionament de les activitats recreatives i els establiments públics a Ciutat Vella.

Quant als aparells d'aire condicionat, la presència dels quals sembla que fins a l'anterior informe municipal no havia estat detectada per la inspecció, en el recent informe tramès el Districte assenyala que en la darrera inspecció del mes de maig es va comprovar l'existència de dues màquines que incompleixen les Ordenances dels usos del paisatge urbà, i que la llicència d'activitat tampoc no empara. Aquesta situació ha motivat una ordre de retirada dels aparells. Atès el temps transcorregut des que es va fer la inspecció, al final de maig, el Síndic demana que el mantinguin informat de les actuacions dutes a terme per executar subsidiàriament la retirada d'aquests aparells en el cas que no s'hagi fet de forma voluntària.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/11/2009 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2009 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/03/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/07/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/10/2010 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
13/12/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
19/01/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
03/02/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)