Resolució
Q-04261/2012 Queixa pels retards en els pagaments a ONG derivats de subvencions i convenis concertats amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Subvencions i ajuts
Data d'inici 07/06/2012
Data de l'últim moviment 12/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de la Presidència Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una federació d'ONG exposa la problemàtica de liquiditat que pateixen les noranta entitats que en formen part a conseqüència dels retards en els pagaments derivats de subvencions i convenis concertats amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que no s'estan abonant en els terminis convinguts. 

En concret, l'entitat que formula la queixa exposa que la Generalitat de Catalunya i altres administracions tenen un deute amb les ONG de prop de 10 milions d'euros.

La federació explica que les entitats han hagut de reduir el 20% el seu pressupost i s'han vist obligades a demanar pòlisses de crèdit per poder fer front als pagaments dels projectes d'altres països. En molts casos, les ONG sòcies del sud han avançat també diners o han demanat, al seu torn, crèdits per avançar-los. 

La Federació també exposa que aquests impagaments estan afectant les relacions de moltes ONG amb governs locals amb els quals tenen compromisos a mitjà i llarg termini, única garantia en cooperació per a la consolidació i eficàcia de molts projectes.

Contingut

La informació facilitada per l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament confirma els imports que es deuen a les diferents entitats i exposa la subjecció dels pagaments compromesos per l'Agència al model de gestió de tresoreria corporativa de la Generalitat de Catalunya, i assenyala que aquesta circumstància, en el context general de dificultats de tresoreria de l'Administració de la Generalitat, impedeix fer previsions quant a la data efectiva de pagament. 

Tot i que el Síndic comprèn les dificultats que, en el context actual, ha de superar l'Administració de la Generalitat per poder fer front a les serves obligacions econòmiques i revertir la situació que ha motivat la queixa, no pot ignorar tampoc la situació difícil en què se situa les entitats amb pagaments pendents, que en molts casos són d'un volum prou significatiu per provocar-los serioses dificultats en el seu funcionament i per poder mantenir els projectes que van motivar la concessió dels ajuts pendents de pagament. 

En aquest sentit, la resposta rebuda descriu el model actualment vigent de liquidació dels compromisos econòmics de l'Agència, vinculat al model de gestió de Tresoreria Corporativa de la Generalitat de Catalunya, basat en un sistema de centralització de tresoreria. Certament, aquest sistema impedeix que l'Agència pugui, de manera autònoma, determinar les dates en què farà efectius els seus compromisos econòmics vençuts. 

Tanmateix, el Síndic considera que hauria de ser possible fixar una previsió de terminis de pagament de les quantitats pendents i comunicar-la a les entitats afectades, amb la finalitat d'aportar un element de previsibilitat a una situació que les perjudica singularment. 

Alhora, aquesta previsió hauria de tenir en compte criteris de priorització, com ara l'import del deute i la seva incidència en l'entitat, en proporció amb la seva dimensió i capacitat. 

Consta, així mateix, que el Parlament de Catalunya va aprovar, el mes de juliol de 2012, la Moció 124/IX sobre política pública de cooperació, que, en termes equivalents i entre altres mesures, insta el Govern a aprovar un calendari de pagaments a aquestes entitats i uns criteris objectius i públics de priorització del deute pendent amb les entitats de cooperació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/08/2012 Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/09/2012 Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/10/2012 Departament de la Presidència Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
23/10/2012 Departament de la Presidència Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
12/11/2012 Departament de la Presidència Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració