Resolució
Q-04281/2010 Disconformitat amb el fet que les persones amb discapacitat no puguin obtenir una bonificació en el preu de la matrícula dels cursos de català.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 15/09/2010
Data de l'últim moviment 07/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci de Normalització Lingüística Pendent de rebre informació de l'administració
Departament de Cultura Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa la seva disconformitat amb el fet que les persones amb discapacitat no puguin obtenir una bonificació en el preu de la matrícula dels cursos de català.

Contingut

El Consorci per a la Normalització Lingüística (en endavant CNPL) indica que no s'ofereix cap tipus de reducció en els preus dels cursos de català en el cas de persones amb certificat de discapacitat, però assenyala que si una persona, per les seves circumstàncies econòmiques, no pot satisfer la matrícula, pot fer arribar els informes dels serveis d'assistència social que cregui oportuns, per tal que es puguin aplicar criteris objectius, contrastables i comparables per a l'atenció del seu cas. 

Sobre el motiu pel qual no s'ofereix cap tipus de reducció en els preus dels cursos de català en el cas de persones amb discapacitat, el CPNL assenyala que en la sessió núm. 85 del Consell d'Administració del CPNL, de data 3 de juny de 2010, es va debatre la conveniència d'aplicar descomptes en la matrícula dels cursos a persones amb discapacitat, però la proposta es va desestimar perquè es va considerar que una discapacitat física no implicava l'existència d'una dificultat econòmica, que era el paràmetre considerat per a altres reduccions en els preus dels cursos.

D'acord amb la informació de què es disposa, el Síndic no aprecia una actuació irregular de l'Administració, i valora positivament el fet que si una persona no pot satisfer la matrícula pot fer arribar informes dels serveis socials per tal que es puguin aplicar criteris objectius per atendre el seu cas. 

Tanmateix, el Síndic destaca el fet que a les escoles oficials d'idiomes les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% estan exemptes del pagament de les taxes de matrícula, d'acord amb l'article 9.7-1 del Decret legislatiu 3/2008, de 25 de juny, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de taxes i preus públics de la Generalitat. Així mateix, el Decret 365/2011, de 12 de juliol, pel qual es fixen els preus dels serveis acadèmics a les universitats públiques i a la Universitat Oberta de Catalunya per al curs 2011/2012 també s'estableixen exempcions dels preus dels serveis acadèmics per a determinats col·lectius, com ara per als estudiants amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%.

Per tant, el Síndic entén que és destacable que altres serveis acadèmics oferts per entitats públiques ofereixin reduccions en la matrícula per les persones que acrediten un grau de discapacitat, a fi de donar facilitats a les persones que reuneixin unes condicions específiques. Per això, i amb la mateixa finalitat d'adoptar mesures per facilitar l'aprenentatge a persones que reuneixen unes condicions específiques, el Síndic entén que des del CPNL caldria reconsiderar aquesta qüestió, sobretot quan aquesta qüestió ja va ser debatuda en la sessió del Consell d'Administració de fa més d'un any, i els membres del Consell han variat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/11/2010 Consorci de Normalització Lingüística Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2010 Consorci de Normalització Lingüística Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2011 Consorci de Normalització Lingüística Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/05/2011 Consorci de Normalització Lingüística Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/08/2011 Departament de Cultura Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/10/2011 Departament de Cultura Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/11/2011 Departament de Cultura Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/11/2011 Departament de Cultura Resolució
18/11/2011 Departament de Cultura Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
11/10/2012 Departament de Cultura Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
07/11/2012 Departament de Cultura Seguiment finalitzat