Resolució
Q-04290/2014 Disconformitat amb el règim de visites que té establert una àvia amb el seu nét, ingressat en un centre residencial d'acció educativa

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 10/06/2014
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el règim de visites que té establert amb el seu nét, que està tutelat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i resideix en un centre residencial d'acció educativa (en endavant CRAE).

El règim de visites actual és de dissabtes i diumenges alterns, i sembla que el menor ha demanat poder ampliar-lo al divendres, poder gaudir de les vacances d'estiu amb la seva àvia i anar a viure amb ella. La promotora expressa la seva voluntat de tenir cura del menor però sembla que, ara per ara, no és possible.

Contingut

L'informe de resposta tramès per la DGAIA exposa que s'ha anat parlant amb el noi mensualment i s'ha tingut en compte la seva opinió i les seves necessitats. Ell mateix ha manifestat que vol incrementar les sortides amb la seva àvia, però sense pressa. Quant a les sortides amb la mare, ha manifestat que no en vol ampliar la freqüència però sí que està disposat que la sortida sigui més llarga, per això s'estan ampliant les sortides en aquest sentit.

Amb tot, l'informe defineix l'infant com un nen molt introvertit, trist i apàtic, que no expressa directament les seves preocupacions envers la situació familiar, i conclou que  s'ha de prorrogar la mesura administrativa perquè la seva situació familiar no és l'adequada perquè hi retorni. Es valora que atès el pronòstic de no-recuperabilitat de la mare la millor solució és constituir la mesura d'acolliment simple en família aliena.

L'informe, però, fa una valoració negativa de l'acolliment de l'infant per part de l'àvia materna, ja que l'àvia no ha estat capaç de reconèixer cap responsabilitat pel patiment que va tenir el seu nét durant l'etapa en què va estar sota la seva guarda, i s'ha observat que ni l'àvia ni la seva parella tenen capacitat per posar límits cap a la mare ni reconeix les dificultats que poden sorgir durant l'acolliment si la mare interfereix.

En vista de tota aquesta informació, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que la freqüència de les visites es basi només en les necessitats afectives i de comunicació de l'infant amb els seus familiars, i que la valoració i el tractament d'aquestes necessitats es treballin des del centre i vagin acompanyats d'un bon procés d'escolta. 

D'altra banda, tenint en compte que l'informe tramès per la DGAIA data de maig de 2013 i proposa constituir la mesura d'acolliment simple en família aliena o, si això no és possible, l'acolliment simple en un CRAE, el Síndic suggereix que es valori la situació actual, les necessitats, els anhels i les expectatives de l'infant, i quina seria la proposta més adequada d'acord amb les seves necessitats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/07/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/08/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
10/03/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació