Resolució
Q-04304/2008 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Barcelona davant les reclamacions reiterades per molèsties per sorolls provinents del funcionament d'un ascensor de la finca veïna.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 08/10/2008
Data de l'últim moviment 03/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa de les molèsties per sorolls que ocasiona el funcionament de l'ascensor de l'immoble veí.

Els fets, segons acredita, han estat denunciats en múltiples ocasions des de l'any 2004, i la darrera denúncia ha estat l'11 de gener de 2008.

Segons exposa, diferents inspectors del Districte de l'Eixample han passat per casa seva. De fet, un d'ells li va comunicar que el soroll era molt elevat. Tanmateix, en no tenir notícies del Districte, hi va trucar i li van dir que aquest inspector s'havia jubilat. 

La persona interessada manifesta que no ha rebut cap comunicació escrita de l'Ajuntament acreditativa del resultat dels mesuraments duts a terme a casa seva per determinar la incidència acústica de la instal·lació.

Contingut

La informació facilitada de resposta a la petició del Síndic pels serveis tècnics del Districte de l'Eixample confirma que en el mesurament sonomètric dut a terme el 27 d'octubre de 2006, amb la font de soroll en funcionament durant noranta minuts, els nivells sonors superaven els valors màxims fixats a l'Ordenança municipal.

Aquesta situació va comportar que es dictés una ordre de condicionament a la comunitat de propietaris el 28 de febrer de 2007, i no va ser fins un any més tard, el 12 de març de 2008, que es va dur a terme un nou mesurament des del domicili del promotor de la queixa. El resultat obtingut amb la font de soroll en funcionament durant quaranta minuts i vuit moviments d'ascensor no supera el nivell guia en horari nocturn, mentre que amb la hipòtesi de catorze moviments d'ascensor els nivells superarien els màxims permesos.

Posats en contacte amb la persona interessada, aquest ha manifestat que el problema segueix igual. El promotor confirma que es va fer el mesurament a casa seva i que juntament amb qui va dur a terme les mesures hi havia una inspectora municipal, la qual va confirmar que el soroll que se sentia era molt fort i molest.

Amb relació a aquesta situació, el Síndic indica el següent:

En primer lloc, l'escrit de queixa ha tingut entrada al Síndic l'octubre de 2008, i l'Ajuntament considera el tema resolt sobre la base d'una inspecció duta a terme set mesos abans.

En segon lloc, el mesurament dut a terme el 27 d'octubre de 2008 es va fer en funció d'un període de noranta minuts en què l'ascensor estava en funcionament, mentre que el mesurament dut a terme el 12 de març de 2008 es va fer en funció d'un període de quaranta minuts de funcionament. A més, no es va prendre en consideració cap de les altres hipòtesis de funcionament de l'ascensor, en què se superen els nivells guia en l'ambient interior fixats a l'Ordenança municipal.

I finalment, com ja s'ha assenyalat en altres ocasions, l'Ordenança no ha estat adaptada a la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, i, per tant, a l'hora de calcular el nivell d'avaluació no es té en compte que l'horari nocturn abasta, conforme a aquesta llei, des de les 21 hores fins a les 8 del matí, i no pas des de les 22 hores fins a les 7 del matí com estableix la norma municipal.

Per tot això, el Síndic suggereix que es revisi la decisió adoptada i, si escau, es faci un altre mesurament des del domicili afectat en què es tinguin en compte les observacions efectuades.

Com a resposta, l'Ajuntament tramet un informe que es limita a reiterar el resultat del mesurament dut a terme el març de 2008, tot i que apunta a la possible reobertura del cas si hi hagués noves queixes dels veïns.

Malgrat que una queixa presentada al Síndic l'octubre de 2008 ja pot ser entesa com un indici que les molèsties persisteixen, consta que la persona interessada s'ha tornat a adreçar a l'Ajuntament mitjançant escrits registrats el 30 de juny de 2009 i el 7 de setembre de 2009.

Per tant, el Síndic, de nou, insisteix i suggereix a l'Ajuntament que revisi la decisió d'arxivament adoptada i que dugui a terme un altre mesurament en què es tinguin en compte les observacions que el Síndic li va fer arribar per escrit i, en particular, la relativa a les hipòtesis de funcionament. En aquest sentit, el Síndic reitera que per poder prendre una decisió equitativa i fer una comparació en termes homogenis cal partir d'una hipòtesi de funcionament de l'ascensor idèntica a la que es va fer en el primer mesurament de 29 de maig de 2006; és a dir, noranta minuts en què la font, l'ascensor, està en funcionament, dintre dels cent vuitanta minuts del període d'avaluació. 

Cal tenir en compte que la hipòtesi que es va aplicar en el mesurament de 12 de març de 2008 va ser la de considerar quaranta minuts de funcionament -vuit ascensors- en un horari comprès entre les 22.07 h i la 01.07 h, horari en què la freqüència d'ús acostuma a ser més reduïda que a primera hora del matí o a mig matí. Si es vol ser més precís, caldria fer una estimació de la mitjana de vegades que s'usa l'ascensor en dies laborables i en dies festius, en funció del nombre de pisos i de les persones que hi resideixen, és a dir, si hi ha nens en edat escolar, ciutadans en actiu o bé gent gran.

En no haver-se rebut resposta de l'Ajuntament a aquest nou suggeriment, el Síndic el reitera en dates 10 de març i 11 de juny de 2010.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/06/2009 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/06/2009 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2009 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/10/2009 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/10/2009 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/03/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/07/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/02/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 16/2002, de 28 de juny, de protección contra la contaminació acústica- DOGC.3675 (11/07/2002)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)