Resolució
Q-04310/2011 Disconformitat amb la informació rebuda del Consell Comarcal de la Selva i del Departament d'Ensenyament respecte de la possibilitat de cedir la gestió del menjador escolar a un centre

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 30/06/2011
Data de l'últim moviment 09/04/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal de la Selva Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

L'Associació de Famílies de l'Alumnat (en endavant AFA) d'una escola de Maçanet de la Selva manifesta la seva disconformitat amb la informació rebuda del Consell Comarca de la Selva i del Departament d'Ensenyament respecte de la possibilitat de cedir la gestió del menjador escolar a aquest centre educatiu.

Els promotors exposen que tant l'equip directiu de l'escola com l'AFA plantegen un projecte de menjador escolar que aposti per hàbits saludables amb productes de proximitat i ecològics, i per aconseguir que el menjador escolar sigui un espai on es pugui afavorir la convivència entre els alumnes i potenciar la cultura de la pau.

Expliquen que el dia 20 de maig de 2011 es van adreçar al Consell Comarcal de la Selva per poder signar un conveni pel qual se'ls cedís la gestió del menjador escolar, però se'ls va respondre que el conveni l'hauria de ratificar el Departament d'Ensenyament. Quan es van adreçar al Departament, se'ls va tornar a derivar al Consell Comarcal.

Contingut

L'adjudicació d'un servei a una associació de mares i pares d'alumnes (en endavant AMPA) té la consideració de concessió, i les concessions que fan les administracions públiques s'han d'adjudicar a aquell que tingui solvència i capacitat per prestar l'objecte del contracte a través d'algun dels procediments establerts a la Llei de contractes del sector públic: procediment obert o restringit, mitjançant convocatòria pública i lliure concurrència, procediment negociat i negociat amb publicitat.

De la informació rebuda es desprèn que el servei de menjador escolar és un servei públic de titularitat del Departament d'Ensenyament que ha estat delegat per mitjà de conveni al Consell Comarcal de la Selva. La cessió a les AMPA del servei públic de menjador per part del Consell Comarcal de la Selva ha d'efectuar-se a través d'algun dels procediments establerts a la Llei de contractes del sector públic, sempre que aquestes reuneixin els requisits establerts per contractar amb l'Administració. I la Llei de contractes del sector públic en cap cas permet adjudicar de forma directa la gestió d'un servei públic a una entitat sense afany de lucre, sinó que cal portar a terme un procediment obert o restringit, o en determinats casos un procediment negociat.

Així mateix, tenint en compte que el programa ?A Taula! Manual per la introducció d'aliments ecològics i de proximitat a les escoles?, que va ser editat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural l'any 2010, proposa diverses opcions per introduir l'alimentació ecològica i de proximitat a les escoles, entre les quals s'inclou la gestió directa del servei de menjador per part de l'AMPA d'un centre, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que estableixi unes directrius respecte de la competència del menjador escolar en situacions com aquesta, davant la incompatibilitat de la política del Consell Comarcal i la decisió del centre pel que fa a dur a terme una gestió pròpia del menjador escolar per mitjà de l'AFA sense cap empresa entremig.

Finalment, el Síndic ha suggerit al Consell Comarcal que, per la seva banda, estudiï el procediment que seria adequat per cedir la gestió directa del servei de menjador a l'AFA.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/07/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2011 Consell Comarcal de la Selva Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/09/2011 Consell Comarcal de la Selva Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/09/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/10/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
29/02/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/02/2012 Consell Comarcal de la Selva Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/04/2012 Consell Comarcal de la Selva Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/04/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/05/2012 Consell Comarcal de la Selva Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/02/2013 Departament d'Ensenyament Resolució
05/03/2013 Consell Comarcal de la Selva Resolució
05/03/2013 Consell Comarcal de la Selva Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
14/03/2013 Consell Comarcal de la Selva Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
09/04/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat
09/04/2013 Consell Comarcal de la Selva Seguiment finalitzat