Resolució
Q-04316/2014 Manca de resposta de l'Ajuntament de Palafrugell a dos recursos

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 10/06/2014
Data de l'últim moviment 22/05/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Palafrugell Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta que la seva representada no ha rebut resposta als dos recursos que va presentar el 26 de març de 2014 a l'Ajuntament de Palafrugell: un recurs de reposició contra la desestimació de la sol·licitud de còpia d'uns expedients sancionadors de trànsit que va demanar el 4 de gener de 2014 i que es van iniciar entre els anys 2008 i 2012; i un recurs extraordinari de revisió contra les resolucions sancionadores d'aquests expedients.

Contingut

El Síndic considera que en els casos de denúncies formulades per vigilants de les zones de reserva d'estacionament, s'ha de disposar d'alguna prova més de la comissió de la infracció que l'informe de ratificació de la denúncia emès pel vigilant.

El Tribunal Suprem ha reafirmat en diverses sentències la negació de la consideració d'agents de l'autoritat als controladors i vigilants de les zones de reserva d'estacionament, ja assenyalada a la sentència d'1 d'octubre de 1991. En aquesta sentència s'afirmava que la ?simple denúncia equival a la denúncia d'un particular i en  no ser adverada per proves posteriors, no té força suficient per acreditar els fets denunciats?.

El dret a la presumpció d'innocència aplicable al procediment administratiu sancionador equival a que el ciutadà no pugui ser considerat responsable d'una infracció administrativa fins que hagi conclòs l'expedient amb una resolució sancionadora, fruit de l'activitat indagatòria de l'Administració i l'obtenció d'una prova de càrrec contra ell, necessària per destruir la seva innocència.

El Síndic ha remarcat en nombroses ocasions la necessitat que l'Administració aporti tots els elements probatoris possibles que té a l'abast amb relació als fets denunciats, fins i tot quan les denúncies són emeses pels agents de l'autoritat.

Els ajuntaments disposen de mitjans de captació d'imatges per tal que les denúncies practicades pels professionals a qui es té encarregada la vigilància de les zones d'estacionament reservat es dotin de la càrrega probatòria necessària per denunciar una infracció d'aquestes característiques i no es generin situacions d'indefensió en no disposar de proves per poder acreditar la no-comissió de la infracció imputada.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Palafrugell que anul·li les sancions imposades i que utilitzi mitjans probatoris com les fotografies dels vehicles mal estacionats per tal de tramitar amb les garanties suficients els expedients sancionadors corresponents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/07/2014 Ajuntament de Palafrugell Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2014 Ajuntament de Palafrugell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/09/2014 Ajuntament de Palafrugell No irregularitat
31/10/2014 Ajuntament de Palafrugell Resolució pendent d'acceptació
16/12/2014 Ajuntament de Palafrugell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
24/12/2014 Ajuntament de Palafrugell Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/01/2015 Ajuntament de Palafrugell Resolució pendent d'acceptació
03/03/2015 Ajuntament de Palafrugell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/03/2015 Ajuntament de Palafrugell Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/04/2015 Ajuntament de Palafrugell Irregularitat
22/05/2015 Ajuntament de Palafrugell Seguiment finalitzat