Resolució
Q-04347/2010 Disconformitat amb diversos aspectes de la situació d'un intern del Centre Penitenciari de Quatre Camins.

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 20/09/2010
Data de l'últim moviment 03/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un intern, que actualment compleix condemna al Centre Penitenciari de Quatre Camins, exposa que durant el compliment de sancions no li permeten tenir l'aparell de televisió a la cel·la, ni desplaçar-se a paqueteria a agafar roba d'abric, ni poder tallar-se els cabells, atès que el perruquer es desplaça al Departament Especial de Règim Tancat (en endavant DERT) els divendres, però aquest dia ell està sancionat. 

També manifesta que les cel·les del DERT es troben en un estat de salubritat i higiene deplorables, que moltes tenen forats per on entren formigues i escarabats, i que hi ha incrustació de brutícia als sanitaris. 

Posteriorment, el promotor es queixa del fet que fa més de tres mesos va enviar un escrit al Centre Directiu per queixar-se dels horaris i les fases establertes en règim de vida de primer grau al DERT, i que encara no ha rebut resposta.

També exposa un presumpte cas de maltractaments. Explica que, en data 21 d'octubre de 2010, al voltant de les 16.05 hores, va ser objecte d'un escorcoll amb nu integral irregular, sense fonamentació i sense la presència del cap de Serveis. També van escorcollar la cel·la que ocupava, i els funcionaris actuants van tirar per terra les poques pertinences que té, sense tenir-ne cura. A més, un funcionari el va insultar i el va colpejar al costat esquerre de la cara. Després, el van immobilitzar durant més de divuit hores, tot i que l'intern no es mostrava gens alterat. No van donar-li ni el sopar ni l'esmorzar de l'endemà, i el van desimmobilitzar a partir de les 13.00 hores del dia següent.

Contingut

D'acord amb la informació del Departament de Justícia, el Síndic no observa indicis o signes d'actuació irregular per part de l'Administració penitenciària, atès que ambdues diligències informatives obertes pel Servei d'Inspecció han acreditat la correcta actuació dels funcionaris actuants.

Per aquesta raó, es finalitzen les actuacions en aquest assumpte.
 
No obstant això, en vista del full de situació processal, penal i penitenciària, s'observa que el promotor està classificat en primer grau per un termini superior a un any i mig, per motius regimentals.
 
En aquest sentit, el Síndic suggereix al Departament de Justícia que analitzi la viabilitat que l'intern sigui traslladat a un altre centre penitenciari, atès que la major part del temps que ha estat a primer grau ha estat ingressat al centre de Quatre Camins. Possiblement, un canvi de centre, amb nous professionals de tractament i vigilància, pot generar un canvi en positiu en la conducta i el tractament de l'intern.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/09/2010 Secretaria Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2011 Departament de Justícia Resolució
03/02/2011 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2011 Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/02/2011 Direcció General de Règim Penitenciari i Recursos Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Departament de Justícia Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària- BOE.239 (05/10/1979)
Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Penitenciari- BOE.40 (15/02/1996)