Resolució
Q-04365/2011 Disconformitat amb certs aspectes relatius a la tramitació d'un expedient d'adopció internacional d'un infant a Mali.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 01/07/2011
Data de l'últim moviment 26/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La persona interessada manifesta la seva disconformitat amb l'Institut Català de l'Adopció per possibles irregularitats en el procés d'adopció d'un infant a Mali i per discriminació envers les famílies monoparentals femenines.

Contingut

El Departament de Benestar Social i Família afirma que els contactes oficials desaconsellen enviar expedients de nuclis monoparentals ja que es prioritza l'adopció per part de parelles, per la qual cosa considera que forçar l'enviament de més expedients pot perjudicar el futur de la tramitació d'adopcions a Mali per part de famílies monoparentals, tenint en compte que el criteri de restringir la quota d'enviament a quatre expedients té origen en els responsables competents de Mali.

Segons aquesta documentació el Síndic observa una contradicció de relats en relació amb la quota d'enviament d'expedients de famílies monoparentals a Mali. Així, mentre que la persona interessada en el seu escrit de queixa al·lega acceptació per part de les autoritats de Mali a tramitar adopcions monoparentals femenines, a l'informe del Departament de Benestar Social i Família s'indica que la limitació d'enviament d'expedients a Mali té origen en les manifestacions dels mateixos responsables de l'organisme a aquest país.

Segons la documentació estudiada, en els requisits d'adopció al país sembla que queda explícit que es donarà prioritat de sortida als expedients d'adopció per part de parelles, però no sembla que quedi palès que s'ha de limitar el nombre d'expedients monoparentals que s'envia al país ni, si escau, cóm s'ha de limitar. Per aquest motiu, el Síndic suggereix, en primer lloc, que s'adoptin les mesures amb l'organisme competent del país d'origen per tal que quedi especificat el nombre d'expedients d'adopció monoparental que es considera viable acceptar; en segon lloc, que se'n deixi constància escrita a fi i efecte d'obtenir transparència, i finalment, que els sol·licitants d'adopció monoparental coneguin aquestes condicions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/07/2011 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/08/2011 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/12/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
04/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
22/05/2012 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
26/06/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
26/06/2012 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Comunicació a Administració finalització del seguiment

Expedients Relacionats

Q-05736/2011