Resolució
Q-04373/2010 Disconformitat amb la inadmissió d'un alumne a un cicle formatiu de grau superior per informació incorrecta donada pel centre examinador sobre el requisit d'un informe de vida laboral.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 21/09/2010
Data de l'últim moviment 12/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

El promotor mostra la seva disconformitat perquè no l'han admès al cicle formatiu de grau superior Sistemes de regulació i control automàtics.

Exposa que, el mes de juny, va fer les proves d'accés a un cicle formatiu de l'institut d'estudis secundaris (en endavant IES) Montserrat Roig, de Terrassa. El centre, en diverses ocasions, li va assegurar que el contracte laboral era suficient per poder tenir accés als punts addicionals en concepte d'activitat laboral per hores treballades (0,9). Tanmateix, aquesta informació presumptament proporcionada pel centre era errònia, i ningú no el va informar que necessitava un informe de vida laboral. Per tant, el centre no van admetre la seva reclamació. 

En data 16 de setembre de 2010, la persona interessada va presentar un escrit al Departament d'Educació sobre aquest assumpte.

Contingut

Un cop rebut l'informe del Departament d'Ensenyament, el Síndic recorda que la Resolució EDU/539/2010, de 2 de març, per la qual es convoquen les proves d'accés als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior de formació professional específica i les proves de caràcter general dels ensenyaments esportius que condueixen a l'obtenció de les titulacions oficials de tècnic/a d'esport i tècnic/a superior d'esport i a les formacions esportives de nivell 1 i de nivell 3, corresponents a l'any 2010, estableix que la persona aspirant ha de presentar el seu currículum formatiu, professional i d'experiència, al qual ha d'adjuntar els documents justificatius de tot allò que al·legui, o bé la renúncia explícita a presentar-lo. I també que la comissió avaluadora ha de puntuar el currículum numèricament i que aquests mèrits s'han de sumar a la qualificació obtinguda a la prova d'accés.

D'acord amb les informacions que consten, sembla provat que la persona interessada no va lliurar el seu currículum formatiu, professional i d'experiència en la forma com es requereix per la normativa que regula les proves esmentades, però tampoc no va presentar una renúncia explícita a presentar-lo, tal com també preveu la mateixa normativa.

Per tant, el Síndic recorda que la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix a l'article 71 la possibilitat d'esmena i millora de la sol·licitud, i explícitament preveu que "si la sol·licitud d'iniciació no reuneix els requisits que assenyala l'article anterior i els exigits, si s'escau, per la legislació específica aplicable, s'ha de requerir l'interessat perquè, en el termini de deu dies, esmeni la falta o aporti els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa, es considera que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes preveu l'article 42". I afegeix que "sempre que no es tracti de procediments selectius o de concurrència competitiva, aquest termini es pot ampliar prudencialment, fins a cinc dies, a petició de l'interessat o a iniciativa de l'òrgan, quan l'aportació dels documents requerits presenti dificultats especials".

A partir de la informació de què es disposa, es constata que el Departament d'Ensenyament no va requerir a la persona interessada que completés la documentació aportada, tot i que tenia constància de la voluntat (per manca de renúncia explícita i per presentació d'un contracte laboral) de sol·licitar la puntuació addicional corresponent a l'experiència laboral.

Si aquestes consideracions s'ajusten a la realitat, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que revisi el procediment seguit en aquest cas i que requereixi a la persona interessada la documentació que manca, a fi d'esmenar la seva sol·licitud. També suggereix que s'esmeni el resultat final de la prova d'accés, si els mèrits laborals de la persona interessada justifiquen una puntuació addicional.

Així mateix, el Síndic demana que el Departament indiqui el motiu pel qual s'han desestimat els recursos presentats per la persona interessada quant a la consideració de la seva experiència laboral a efectes de la puntuació de la prova d'accés. En la resolució de 6 de setembre de 2010 de la Direcció General d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats, no s'especifiquen els motius, sinó que es remet a la resolució desestimatòria de la Comissió Avaluadora i a un informe de la Inspecció d'Ensenyament. En aquest sentit, el Síndic demana una còpia també d'aquesta resolució i d'aquest informe de la Inspecció, i també una còpia dels escrits de reclamació presentats per la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/10/2010 Direcció General d'Atenció a la Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/01/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/03/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/10/2011 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/07/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/07/2013 Departament d'Ensenyament No vulneració