Resolució
Q-04412/2010 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Cambrils a diverses reclamacions relatives a les molèsties que ocasiona la presència a la via pública de clients de centres d'oci nocturn.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 22/09/2010
Data de l'últim moviment 02/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cambrils Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

L'Associació de Propietaris del Regueral, de Cambrils, es queixen per la suposada manca d'actuació suficient de l'Ajuntament d'aquest municipi davant les reclamacions fetes per les molèsties que ocasiona la presència a la via pública de clients de centres d'oci nocturn.

L'Associació relata que els veïns dels carrers Vilaseca i Montbrió fa anys que suporten els sorolls i els comportaments incívics ocasionats pels clients dels locals d'oci d'aquests carrers. Aquestes molèsties es produeixen els dijous, els divendres i els dissabtes i s'allarguen fins a altes hores de la nit.

Malgrat les reiterades reclamacions fetes a l'Ajuntament, l'Associació informa que tot continua igual i que els veïns no poden descansar a la nit.

Contingut

En vista de la informació aportada per l'Ajuntament de Cambrils i pels veïns, el Síndic entén que no hi ha hagut una actitud negligent o desentesa per part dels responsables municipals. No obstant això, aquesta institució fa algunes consideracions que poden ajudar a millorar la intervenció municipal per tal de minorar les molèsties denunciades.

El conflicte plantejat es presenta habitualment en zones turístiques on la concentració de locals d'oci nocturn i, en conseqüència, dels seus clients, genera problemes com els que descriuen els reclamants. 

A parer del Síndic es tracta d'un problema en el qual concorre tant la responsabilitat de l'actuació municipal com la dels titulars dels locals, i, evidentment, la responsabilitat del comportament dels clients, que s'espera sigui cívic i respectuós amb els drets dels altres.

1. Quant als titulars dels local d'oci

La recent normativa en matèria d'espectacles públics i activitats recreatives estableix determinades obligacions als titulars dels locals dirigides a la seguretat i al control dels establiments. 

Així l'article 43 del Reglament aprovat pel Decret 112/2010, de 31 d'agost preveu la presència de vigilants de seguretat privada en funció de l'aforament dels locals i en aquelles zones amb concentració de locals sense obligació de disposar-ne. D'altra banda, l'article 56 preveu també disposar de personal de control d'accés, en funció, de nou, de l'aforament.

A més, les disposicions contingudes en l'article 26 de la Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, donen la possibilitat als ajuntaments d'incloure a les seves ordenances noves condicions per a l'exercici d'aquestes activitats. 

Caldrà doncs que des de l'Ajuntament, si no s'ha fet ja, es disposi d'informació i coneixement suficient sobre si alguns dels locals objecte de queixa han de disposar d'aquest servei, ja sigui de forma individual o conjunta.

Igualment, l'article 45 atorga als titular dels locals determinades actuacions preventives per tal d'evitar o contenir conductes incíviques a l'exterior dels establiments. Caldrà doncs, que l'Ajuntament recordi aquestes actuacions i vetlli pel compliment d'aquestes tasques assignades als titulars dels locals.

2. Quant a les iniciatives que ha d'adoptar l'Ajuntament

Si bé es constata l'activitat i la intervenció de la Policia Local, el Síndic entén que aquesta funció preventiva i dissuasòria ha de disposar d'instruments que, en darrera instància, permetin adoptar iniciatives coercitives com la denúncia i posterior sanció econòmica, si escau, davant de comportaments incívics.

El Síndic recorda a l'Ajuntament que disposa d'una ordenança de mesures per garantir la convivència ciutadana, la qual preveu diversos tipus de comportaments no permesos i la seva corresponent sanció econòmica, però resulta de difícil inclusió les pràctiques incíviques objecte d'aquesta queixa, atès que l'article 9, que sembla és on podria recollir-se, no les inclou.

Caldria doncs incorporar a l'ordenança aquests tipus de comportaments incívics a la sortida dels locals o a l'arribada de l'autobús per tal que puguin ser sancionables, si escau, i que això serveixi com a contenció i mesura exemplificadora.

D'altra banda, en situacions similars a aquesta, el Síndic de Greuges s'ha pronunciat sobre la importància que els ajuntaments disposin d'una normativa urbanística i d'usos permesos dirigida a evitar la concentració de locals d'oci que provoquin situacions com la descrita, sense que el municipi hagi de renunciar a la seva condició turística, fent compatible l'oci i el descans dels veïns que no participen de la festa.

No obstant això, cal tenir present que l'actitud i l'educació cívica dels clients és essencial preveure i evitar situacions com la denunciada, àmbit en què l'Ajuntament pot intervenir mitjançant accions concretes de sensibilització i crida a la millora del clima social de convivència.

En conseqüència, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Cambrils que introdueixi les modificacions descrites en les ordenances municipals dirigides a descriure i sancionar les conductes incíviques com les que tenen lloc al sector del Regueral, així com aquelles que evitin la concentració excessiva de locals de concurrència pública.

Igualment, li recorda el deure de comprovar el compliment de les obligacions que es puguin derivar de l'aforament dels locals quant a l'establiment de mesures de vigilància i seguretat, si escauen, i el deure dels titular de col·laborar amb el manteniment de la pau a la via pública. Tot plegat sense desatendre les actuacions policials que ja en aquests moments es duen a terme.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/10/2010 Ajuntament de Cambrils Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2011 Ajuntament de Cambrils Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2011 Ajuntament de Cambrils Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives- DOGC.5419 (13/07/2009)
Decret 112/2010, de 31 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament d'espectacles públics i activitats recreatives- DOGC.5709 (07/07/2010)