Resolució
Q-04414/2008 Disconformitat pel retard en el canvi de centre d'un infant tutelat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 15/10/2008
Data de l'últim moviment 16/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora mostra la seva disconformitat amb la situació del seu germà, que està tutelat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i resideix al centre residencial d'educació intensiva (en endavant CREI) El Guaret. En concret, la persona interessada es queixa pel retard en el canvi de centre del seu germà. 

En aquest sentit, exposa que els van informar que l'ingrés en el CREI El Guaret seria per un any i que ja en porta més. Els diuen que aviat serà traslladat a un centre residencial d'acció educativa (en endavant CRAE), però no s'ha concretat la data. Ella ha demanat que el seu germà pugui ser acollit en família perquè fa molts anys que està internat en centres, i no tindrà referències del que és el medi familiar. Tot i aquesta petició, fa constar que cada cop que s'ha de traslladar li és assignada plaça en un centre i no una família d'acolliment.

Contingut

En no haver rebut resposta a la petició d'informació, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família que el menor va ingressar a un CREI al juny de 2009 amb una proposta de romandre al CREI fins al juny de 2010, moment en què l'equip d'atenció a la infància i adolescència (en endavant EAIA) va comunicar que sol?licitaria el trasllat a un CRAE a l'Equip Funcional de la Infància (en endavant EFI) 5 de Barcelona, unitat que havia de donar el vist-i-plau a la proposta.

L'EAIA va informar el noi afectat i la seva germana que calia fer la proposta de trasllat ràpidament, ja que hi havia una llista d'espera de sis mesos per ingressar al centre proposat i que possiblement el canvi de centre no es podria fer fins al gener de 2011. Així doncs, en no tenir més notícies, es van interessar per la qüestió i la Secció Territorial d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (STAIA) de Tarragona els va informar que no havien rebut cap proposta en aquest sentit. Un cop preguntat l'EAIA, van saber que la proposta de trasllat tenia data de novembre de 2010, i era a l'EFI 5 de la DGAIA. 

Aquest retard ha perjudicat molt el noi, segons diu la seva germana, atès que al centre no hi està bé, no és el lloc adequat per a ell. El CREI tampoc no el va apuntar a cap activitat extraescolar perquè "com que havia de marxar el desembre de 2010, no valia la pena gastar diners". 

En vista d'aquesta informació, el Síndic observa que un adolescent tutelat està internat en centres des de fa molts anys i no té referències del que és el medi familiar. Va ser proposat per ingrés en un CREI i va ingressar a El Guaret el mes de juny de 2009 per un període d'un any. Fa un any i mig que hi és, però no té previsió de data de trasllat. L'allargament de l'estada en el CREI no és intencionada ni el beneficia, sinó s'ha fet per causes alienes a ell i que tenen relació amb factors organitzatius (retard en l'elaboració tècnica de la proposta i llistes d'espera). Aquest retard li ha comportat uns perjudicis (activitats extraescolars, malestar per no ser al centre adequat) perquè havia de marxar.

En sentit genèric, com ja ha manifestat en altres ocasions, el Síndic recorda que els retards concatenats de la saturació dels equips EAIA que han de fer les propostes de mesura i recurs, de les EFI que han de fer les validacions de les propostes, i de les llistes d'espera per la plaça residencial adequada, produeixen un resultat molt perjudicial en la vida dels infants i dels adolescents sota tutela de l'Administració.

En aquest cas, es té informació sobre el retard en la proposta de canvi de centre, ja que no s'ha rebut resposta a la sol·licitud sobre "la darrera proposta de recurs per a l'infant, actualment ingressat al CREI El Guaret; sobre la previsió d'aplicació d'aquesta proposta, i sobre la valoració de la idoneïtat i la viabilitat d'un acolliment en família d'aquest infant".

D'acord amb això, el Síndic reitera la sol·licitud d'informació sobre les qüestions esmentades i suggereix que s'agiliti el procés de canvi de centre del noi, mitjançant les mesures compensatòries del retard sofert que es considerin necessàries, per tal d'oferir-li una plaça en un CRAE que cobreixi les seves necessitats actuals d'atenció i d'educació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/03/2009 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2009 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/07/2009 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/07/2009 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resolució
01/12/2010 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució