Resolució
Q-04449/2014 Disconformitat amb un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 12/06/2014
Data de l'últim moviment 22/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cornellà de Llobregat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades del seu pare, que té reconegut un grau III de dependència.

Exposa que el seu pare estava ingressat en una residència de Cornellà de Llobregat en plaça privada, i que en data 1 d'octubre de 2013 van signar el document per reservar plaça residencial a la xarxa pública de serveis socials. Van fer la reserva al mateix centre de Cornellà, en el qual la persona interessada roman en llista d'espera des de l'1 d'octubre de 2013.

Contingut

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat indica que en en el cas del pare del promotor correspondria elaborar un acord PIA de desistiment per ingrés en plaça privada. Assenyala, addicionalment, que té una gran quantitat d'expedients de dependència pendents d'elaborar acord PIA i que per tant s'ha optat per prioritzar aquells en què es pot elaborar un acord PIA amb una prestació o servei, davant d'aquells en què en cal tramitar el desistiment. Finalment, insisteix que la família no es planteja cap servei alternatiu a l'ingrés residencial i que els professionals del servei consideren que aquests és el recurs adient atès el grau de deteriorament cognitiu de la persona interessada. 

En vista d'aquesta informació, el Síndic recorda que la normativa vigent estableix que correspon als professionals dels serveis socials d'atenció primària determinar el servei o la prestació més adient en cada cas de dependència, després de consultar-ho amb la persona interessada i/o amb el seu representant. Un cop s'ha determinat quin dels recursos/serveis que ofereix el Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (en endavant SAAD) és el més adequat per a una persona dependent en concret, s'ha de fer una la proposta de PIA per al cas concert, la qual queda consignada en el document de l'acord PIA i al corresponent informe social complementari.

Si la persona interessada està d'acord a rebre un altre tipus de servei o prestació d'entre els que recull la Cartera de serveis socials de Catalunya, s'ha de fer una proposta d'acord PIA amb el recurs alternatiu, a banda de la corresponent reserva de plaça residencial a la xarxa pública. Però si la persona interessada ja rep un servei privat de les mateixes característiques que el que es proposa, o si la persona interessada o la seva família manifesten en tot cas la voluntat d'accedir al servei recomanat i no disponible, la normativa vigent estableix que així ha de constar a l'acord PIA i que l'Administració competent per establir el PIA ha d'emetre la corresponent resolució amb reconeixement de la prestació econòmica vinculada a servei. 

Tenint en compte el contingut de l'informe de l'Ajuntament, s'entén que en aquest cas els professionals de serveis socials van recomanar com a servei més adequat per a l'atenció del pare de la promotora l'ingrés en centre residencial i, en constatar la manca de disponibilitat de places públiques, van recomanar a la persona interessada que fes la corresponent reserva de plaça en tres centres residencials finançats amb fons públics. La família de moment ha fet una reserva.

També s'ha de tenir present que d'acord amb la normativa vigent el termini màxim per a l'establiment de PIA és de tres mesos des de la data de la resolució de reconeixement. Així doncs, i partint del fet que la resolució de reconeixement de grau III de dependència de la persona interessada és del 30 d'agost de 2013, a hores d'ara l'Ajuntament ha superat sobradament aquest termini. 

D'acord amb tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat que, si encara no ho ha fet, doni les instruccions que consideri oportunes a fi i efecte que des dels serveis socials d'atenció primària s'elabori, sense demora, el document d'acord PIA per al cas del pare de la promotora, d'acord amb el que estableix la normativa vigent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/06/2014 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/07/2014 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/10/2014 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Resolució pendent d'acceptació
30/10/2014 Síndic de Greuges Municipal de Cornellà de Llobregat Comunicació a l'Ombudsman de la resolució pendent d'acceptació
16/12/2014 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/02/2015 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/06/2015 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Irregularitat
04/06/2015 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
16/07/2015 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/12/2015 Síndic de Greuges Municipal de Cornellà de Llobregat Comunicació a l'Ombudsman del seguiment finalitzat
22/12/2015 Ajuntament de Cornellà de Llobregat Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

AO-06105/2013