Resolució
Q-04452/2010 Disconformitat amb la resposta de l'Empresa Municipal de Serveis de Ger a una sol·licitud de suspensió de subministrament d'aigua.

Matèries
Consum
Aigua
Data d'inici 27/09/2010
Data de l'últim moviment 17/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Ger Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada exposa la seva queixa amb la resposta obtinguda de l'Empresa Municipal de Serveis de Ger a la seva sol·licitud de suspensió del subministrament de l'aigua potable del comptador corresponent al seu jardí, ja que va ser informat que aquesta suspensió es portaria a terme sempre que instal·lés un sistema de recollida i aprofitament d'aigua pluvial.

Contingut

L'Ajuntament de Ger indica que si bé no hi ha cap article del Reglament del servei municipal d'abastament d'aigua potable que determini que en el cas de que no es regui amb l'aigua procedent del servei municipal s'ha d'instal·lar un sistema de recollida i d'aprofitament, aquesta prescripció s'incorporarà aviat. Al Síndic, però, no li consta que s'hagi fet.

D'altra banda, l'Ajuntament informa que en el Reglament es determina que hi ha d'haver un comptador per a cada ús, i que si es fa ús d'aigua al jardí hi ha d'haver un comptador diferenciat. Així mateix, exposa que el motiu de demanar la instal·lació d'un sistema de recollida i aprofitament d'aigua pluvial és garantir que no s'utilitzarà l'aigua de subministrament per a ús domèstic i que aquesta garantia no existeix mentre es mantingui el jardí com a tal. En aquest cas, el Síndic tampoc no constata que aquesta situació estigui prevista normativament.

Després d'examinar el Reglament del servei d'abastament d'aigua potable i l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei municipal d'aigua potable, el Síndic fa avinent que no li consta que quedi definit quan s'entén que s'ha de considerar que el destí de l'aigua és per a ús de jardí, element que entén que és essencial, sobretot quan de la informació tramesa per l'Ajuntament se'n desprèn que es pot entendre que no se'n fa un ús de jardí quan aquest espai s'inutilitza, eliminant-ne la gespa i col·locant-hi grava o un paviment alternatiu.

Segons l'article 6 del Reglament del servei d'abastament d'aigua potable hi ha d'haver instal·lat un aparell de mesura del subministrament quan el destí de l'ús de l'aigua és regar un jardí o omplir una piscina, però de les dades aportades no es desprèn que a la finca de la persona interessada hi hagi cap piscina i, d'altra banda, aquesta persona al·lega que no rega aquest espai.

D'aquesta manera, el Síndic indica que si no existeix la prestació efectiva del servei per a ús de jardí no pot entendre que no es pugui interrompre el subministrament d'aigua per aquest ús.

L'article 20 del Text refós de la Llei de les hisendes locals estableix que les entitats locals poden establir taxes per la prestació de serveis públics o la realització d'activitats administratives de competència local que es refereixin de manera particular a subjectes passius que els afectin o beneficiïn. 

Així mateix, l'article 23 d'aquest mateix cos legal estableix que són subjectes passius de les taxes les persones que sol·licitin o resultin beneficiades o afectades pels serveis que prestin o realitzin les entitats locals. En el cas objecte de la queixa, però, la persona interessada exposa que no resulta beneficiada pel subministrament d'aigua per ús de jardí i per això sol·licita que se li interrompi el subministrament i que no se'l consideri subjecte passiu d'aquesta taxa.

D'acord amb l'article 105 de la Llei general tributària, el Síndic entén que correspon a l'Administració la càrrega de provar que el contribuent segueix realitzant el fet imposable.
Per aquest motiu, el fet que l'Administració indiqui que només estimarà la sol·licitud del promotor de la queixa si aquest realitza una instal·lació d'aprofitament d'aigües pluvials o si pavimenta o posa grava a l'espai que es pot considerar jardí sense provar si es fa un ús de l'aigua per omplir una piscina, pot considerar-se que aquesta situació comporta inseguretat jurídica i pot deixar la persona interessada en un estat d'indefensió.

En vista de tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Ger que revisi la decisió presa de desestimar la sol·licitud de la persona interessada sobre la interrupció de continuar percebent l'aigua per a ús de jardí i adopti les mesures oportunes d'acord amb aquest suggeriment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/11/2010 Ajuntament de Ger Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2010 Ajuntament de Ger Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/08/2011 Ajuntament de Ger Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/09/2011 Ajuntament de Ger Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/11/2011 Ajuntament de Ger Resolució