Resolució
Q-04476/2011 Disconformitat amb la manca de resposta a una denúncia amb motiu de la dispensació sense recepta d'un medicament per part de terminats farmacèutics de la demarcació de Girona

Matèries
Polítiques socials
Salut
Altres
Data d'inici 07/07/2011
Data de l'últim moviment 31/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a la denúncia que va formular davant de la Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris amb motiu de la dispensació sense recepta d'un medicament per part de terminats farmacèutics de la demarcació de Girona.

Exposa que el seu germà té antecedents d'alcoholisme i se li va prescriure durant anys aquest medicament, del qual fa un consum abusiu i del qual s'ha tornat dependent. Considera que la facilitat amb què es pot aconseguir aquest medicament i el seu preu dificulten el tractament adient del seu germà.

Contingut

De l'informe tramès per la Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris es desprèn que com que l'escrit del promotor no feia referència a cap oficina de farmàcia en concret, es va tractar com una informació genèrica i no com una denúncia, i el 21 de setembre de 2010 va trametre un escrit al president del Col·legi de Farmacèutics de Girona en el qual demanava que s'extremés el control a les oficines de farmàcia pel que fa a la dispensació d'aquest medicament. El 8 d'octubre de 2010 el Col·legi va trametre un correu electrònic a tot el personal col·legiat en què recordava l'obligació d'exigir la recepta mèdica en la dispensació de tots els medicaments que ho requereixen. 

També es va iniciar una investigació, arran de la qual es va concloure que no s'ha pogut demostrar que aquest medicament es vengui sense recepta a les farmàcies investigades. Per tant, es va proposar l'arxivament de les actuacions, de la qual cosa es va informar el promotor.

Tot i això, el promotor qüestiona l'anàlisi de la pràctica d'algunes oficines de farmàcia que segueixen expedint el medicament esmentat sense recepta, i informa que ell mateix n'ha adquirit a determinades farmàcies sense la prescripció facultativa corresponent.

Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Salut:

- que, en vista de les noves dades que ha aportat la persona interessada, s'estudiï la possibilitat de reobrir la investigació i que s'investiguin i es facin les comprovacions corresponents a les farmàcies afectades.

- que s'informi la persona interessada sobre la possibilitat de justificació de la venda del medicament sense recepta, mitjançant comprovants de receptes privades que en general no s'han de lliurar a l'oficina de farmàcia.

- que s'adoptin les mesures oportunes a fi de verificar i quantificar amb prova documental (receptes) la prescripció privada del medicament (entrades i sortides), a fi d'eradicar-ne la venda irregular i, sobretot, la dispensació sense recepta dels medicaments que poden generar dependència o efectes secundaris perjudicials.

- que s'estableixi més control de la prescripció i dispensació del medicament esmentat, a fi que no se'n pugui fer cap ús indegut.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/08/2011 Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/10/2011 Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/04/2012 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/05/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/12/2012 Departament de Salut Resolució
31/12/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat