Resolució
Q-04478/2009 Denegació de l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet d'una sol·licitud de rectificació de la facturació de subministrament d'aigua d'un restaurant per una avaria.

Matèries
Consum
Aigua
Data d'inici 28/09/2009
Data de l'últim moviment 31/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Ribera d'Urgellet Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora exposa la seva disconformitat amb la resposta obtinguda per part de l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet davant la sol·licitud de rectificar la facturació de subministrament d'aigua del seu restaurant.  

Segons exposa la persona interessada, l'any 2007 el restaurant va patir una fuita d'aigua fortuïta, motiu pel qual va aportar un certificat d'un tècnic on es feia constar que s'havien fet reparacions per intentar solucionar l'avaria que va causar la fuita. Tanmateix, segons un escrit de data 25 d'agost de 2009 no es va considerar adient rectificar la factura ni permetre el pagament fraccionat del rebut.
 
La persona interessada explica que el cobrament dels rebuts de l'aigua al municipi de Ribera d'Urgellet es fa només un cop a l'any i amb una única lectura del comptador.

Contingut

Un cop estudiat el contingut de l'escrit municipal de resposta a la petició del Síndic conjuntament amb la informació que va traslladar la persona interessada, s'observa que l'Ajuntament no considera que l'empresa propietària del restaurant hagi pogut acreditar degudament l'existència d'una fuita d'aigua fortuïta, motiu pel qual no considera procedent bonificar aquell consum. 

No correspon al Síndic determinar si la fuita ha estat acreditada, tanmateix, aquesta institució indica que no es pot concloure que sigui correcta la pràctica de fer tan sols una lectura anual dels comptadors d'aigua. Per tant, recorda que és necessari arbitrar mecanismes d'alerta adaptats al sistema de lectura i facturació de què disposi el gestor del servei per garantir la detecció i el posterior avís a l'usuari de consums extraordinaris, de manera que l'arranjament de possibles fuites sigui com més immediat millor.  

Així, doncs, una detecció i reparació ràpida de les fuites té incidència en l'import que l'usuari haurà de pagar per l'aigua consumida fortuïtament, però també en l'estalvi de l'aigua que es malbarata a conseqüència d'una fuita. 

En aquest cas, si la persona interessada disposés d'una lectura real del consum d'aigua més sovintejada, certament hauria pres mesures per tal de solucionar el problema que li generava un consum que considera extraordinari. 

D'altra banda, pel que fa a la prestació del servei per part de l'Ajuntament, cal que aquest disposi d'una reglamentació concreta que reguli el servei de subministrament d'aigua, i que determini el contingut de drets i d'obligacions que es deriven de la relació que s'estableix entre el prestador del servei de subministrament d'aigua i l'usuari, atès que la manca de reglamentació de les condicions del servei perjudica l'usuari -que és la part més feble en la relació- per la manca de paràmetres per exigir els seus drets. 

Per tant, el Síndic suggereix al consistori que, a banda d'incrementar les lectures dels comptadors de subministrament d'aigua, en cas que no en disposi, determini a través d'una reglamentació concreta els drets i deures entre usuari i prestador del servei.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/12/2009 Ajuntament de Ribera d'Urgellet Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/02/2010 Ajuntament de Ribera d'Urgellet Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/07/2010 Ajuntament de Ribera d'Urgellet Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/03/2011 Ajuntament de Ribera d'Urgellet Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/04/2011 Ajuntament de Ribera d'Urgellet Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/01/2012 Ajuntament de Ribera d'Urgellet Resolució
31/12/2012 Ajuntament de Ribera d'Urgellet Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la legislació en matèria d'aigües de Catalunya- DOGC.4015 (21/11/2003)