Resolució
Q-04484/2015 Denúncia d'una presumpta agressió sexual per part d'un funcionari de presons

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 29/06/2015
Data de l'últim moviment 14/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia

Contingut

La persona interessada, intern a Puig de les Basses, denuncia que la seva dona presumptament va ser objecte de tocaments per part de dos funcionaris del centre, just abans d'un vis a vis. 

La Direcció General de Serveis Penitenciaris assenyala que aquests fets no es van produir, segons es deprèn de la conversa mantinguda amb els funcionaris en qüestió i de la visualització de la gravació del vídeo de vigilància davant el cap de Serveis i del funcionari en servei al Centre de Comunicacions Íntimes. 

Pel que fa als fets denunciats, el Síndic no entén per què en aquest cas no s'ha obert una investigació ni s'ha pres declaració a la dona ni als funcionaris implicats. En aquest sentit, considera que la investigació que ha dut a terme el cap d'àrea funcional de Serveis Exteriors no ha estat objectiva ni efectiva, atès que aquest professional pertany a la plantilla de funcionaris del centre i, més concretament, al Departament de Comunicacions. 

En els procediments d'investigació administrativa d'aquest tipus d'incidents o similars, les versions contradictòries entre els interns i els funcionaris sobre el que ha passat és una circumstància habitual. També s'espera que es produeixi una coincidència en la versió dels fets que puguin donar els funcionaris als quals se'ls atribueix la presumpta actuació irregular. 

Per aquest motiu, el criteri del Síndic és que la investigació de presumptes conductes irregulars especialment difícils d'investigar, a més de fer-la personal especialitzat no pertanyent a la plantilla de l'establiment on s'han produït els fets, ha de ser minuciosa, exhaustiva i ha d'exhaurir les possibles vies de coneixement, incloent-hi les gravacions del sistema de videovigilància. 

Així mateix, és fonamental la conservació de les imatges obtingudes pels sistemes de videovigilància, ja que permeten acreditar la veracitat de les denúncies. Per això, no es considera acceptable que s'al·legui que les imatges no s'ha conservat perquè no van ser enregistrades a l'ordinador del director del centre penitenciari. Si és així, amb més motiu s'ha de procedir a l'estudi de les condicions actuals en les quals s'activa la gravació i s'enregistra, a fi d'assegurar que quan hi hagi algun incident quedi enregistrat a l'ordinador del director del centre penitenciari. 

Pel que fa a l'expedient disciplinari que se li va incoar a l'intern pel fet que va cridar ?que sea la última vez que faltáis el respeto a mi mujer?, cal tenir en compte que és comprensible que quan la seva dona li va comunicar el que havia passat, l'intern reaccionés en el sentit que ho va fer. Per això, resulta desproporcionat que se li incoés un expedient disciplinari, atès que ni el llenguatge ni les expressions que utilitza l'intern no van més enllà del que es considera l'exercici d'un legítim dret de crítica, sens perjudici que la situació es pogués reconduir d'una altra manera que no fos exclusivament penitenciària. 

 Quant al tema del segon fet denunciat per l'intern, sobre el mòbil que li van trobar després de mantenir una comunicació íntima amb la seva dona, el Síndic no pot donar per acreditada la versió oficial sense un informe mèdic sobre com van succeir els fets, les proves documentals aportades i un informe mèdic sobre les lesions que presentava l'intern.

Si bé resulta arriscat treure conclusions respecte a l'existència d'una actuació irregular i abusiva per part dels funcionaris implicats en aquest cas, de la documentació examinada sí que se'n desprenen indicis, de manera que la denúncia hauria d'haver donat lloc a l'anàlisi i la investigació per part de la unitat competent, amb les corresponents conclusions i/o l'adopció de mesures correctores. 

Ateses les consideracions exposades, el Síndic suggereix al Departament de Justícia que doni les ordres oportunes perquè s'incoï una informació reservada i es prengui declaració als funcionaris denunciats, al cap de serveis present el dia dels fets, a l'intern denunciant i a la seva dona, sens perjudici de la resta d'actuacions que es considerin adequades per a l'esclariment dels fets denunciats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/07/2015 Direcció General de Serveis Penitenciaris Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/08/2015 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/08/2015 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
05/10/2015 Departament de Justícia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
17/11/2015 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
14/01/2016 Departament de Justícia Altres formes de finalitzar