Resolució
Q-04485/2013 Disconformitat amb l'extinció d'una prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport al cuidador no professional

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 07/06/2013
Data de l'últim moviment 04/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'extinció de la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport al cuidador no professional que percebia el seu fill en aplicació de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de  l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Exposa que l'any 2009 es va atorgar al seu fill un grau II nivell 2 de dependència, amb efectes des del 23 de maig de 2008, i que li corresponia una prestació econòmica per cures en l'entorn familiar i suport al cuidador no professional.

El febrer de 2013 se li va notificar la resolució de revisió d'ofici del grau de dependència mitjançant la qual se li reconèixer un grau I, amb caràcter provisional i amb efectes des del dia 13 de juliol de 2012. Atesa la seva disconformitat amb el grau atorgat, el 22 de febrer de 2013 va presentar una reclamació prèvia contra la resolució de reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions, que va ser desestimada el 29 de maig.  

En data 28 de maig de 2013 li van notificar la resolució d'establiment de PIA, amb data d'efectes de 24 de maig de 2008 a 13 de juliol de 2012, mitjançant la qual s'extingeix la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar i suport al cuidador no professional.

Contingut

D'acord amb la informació tramesa pel Departament de Benestar Social i Família, en data 13 de juliol de 2012 es va obrir una revisió d'ofici de grau, atès que el fill de la promotora havia de complir els nou anys d'edat, però la resolució de reconeixement del nou grau no es va notificar a la persona interessada fins al dia 18 de febrer de 2013, set mesos després de la incoació d'ofici de la revisió, i la resolució del PIA corresponent al nou grau no es va notifica fins al dia 6 de juny de 2013, onze mesos després de la incoació d'ofici de la revisió.

El Síndic considera que el calendari de revisió del grau provisional de dependència d'un menor ve regit per la seva data de naixement, i per tant és el moment en què compleix els anys quan s'exigeix una revisió del grau de dependència d'acord amb el barem de valoració de dependència per a menors d'edat. En aquest cas, el dia 22 de desembre de 2003. No obstant això, es va avançar la data d'incoació de revisió d'ofici del grau de dependència del fill de la promotora, coincidint amb la data en què es va dictar el Reial decret 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i i de foment de la competitivitat, i a partir d'aquell moment, d'acord amb les indicacions d'aquest reial decret, se li va començar a abonar una quantitat minorada corresponent a la prestació de cuidador no professional reconeguda mitjançant resolució anterior, de 4 de febrer de 2010, fins al mes de maig de 2013, moment en què es va notificar la nova resolució PIA que extingeix la prestació per cures a l'entorn familiar anterior. 

El  Reial decret 20/2012 estableix que el termini de resolució màxim d'una sol·licitud de reconeixement de dependència, i s'entén que també de la revisió del grau, és de sis mesos, i es reconeixen efectes de la prestació des del moment en què han transcorregut aquests sis mesos. 

Tot i això a la família d'aquest infant se li exigeix la devolució dels pagaments efectuats en concepte de prestació per cures a l'entorn familiar corresponents al període comprès entre el juliol de 2012 i el maig de 2013, corresponent a onze mesos, període que ha requerit l'Administració per determinar la prestació corresponent al procediment de revisió d'ofici del grau de dependència incoat.

D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família, d'una banda, que revisi l'expedient de reconeixement de la situació de dependència del fill de la promotora i tingui en compte que els efectes del nou grau de dependència reconegut, i per tant el moment en què corresponia incoar d'ofici la revisió del seu grau de dependència, són des del moment en què l'infant va complir els nou anys; i d'altra banda, que en qualsevol cas no exigeixi la devolució dels imports ja abonats a la família en concepte de prestació per cures a l'entorn familiar per un període superior a sis mesos, que és el termini màxim establert per resoldre un procediment de revisió de grau de dependència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/07/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/08/2013 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
28/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació