Resolució
Q-04557/2010 Queixa en relació amb un procediment de reconeixement de la situació de dependència i el dret als serveis i a les prestacions vinculades.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 29/09/2010
Data de l'últim moviment 29/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que va sol·licitar una plaça residencial per a la seva esposa i que, des del moment de la sol·licitud, va demanar que l'informessin del cost que hauria d'assumir per aquest servei. Després que en l'acord del Programa individual d'atenció (en endavant PIA) s'indiqués aquest cost, el promotor es va adreçar a la treballadora social i als Serveis Territorials de Barcelona de l'antic Departament d'Acció Social i Ciutadania per conèixer quins havien estat els càlculs efectuats per obtenir aquella quantia, però no va obtenir una resposta clara.

Contingut

De l'informe tramès pel Departament de Benestar Social i Família, se'n desprèn que les dades econòmiques que s'han tingut en compte per elaborar els acords PIA han estat les de la declaració de la renda de l'any 2006, és a dir, de quatre anys abans que aquests acords fossin formulats.

D'acord amb l'article 5.6 de l'ordre ASC/432/2007, de 22 de novembre, per la qual es regulen els preus públics i el règim de participació de les persones beneficiàries en el finançament dels serveis del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (SAAD), en l'àmbit territorial de Catalunya, el període de temps computable per valorar la capacitat econòmica és el de l'últim exercici anual sobre el qual l'òrgan competent disposi de dades oficials.

En conseqüència, el Síndic no entén que els imports de les prestacions proposades en l'Acord PIA de maig de 2010 es calculessin segons les dades de capacitat econòmica de l'últim exercici anual disponibles en el moment de la fer el PIA. Cal tenir en compte que el promotor de la queixa va informar que durant el primer trimestre de l'any 2006 va tenir uns ingressos addicionals que no s'han repetit mai més, circumstància que va posar en coneixement de l'Administració.

L'article 9.2 de l'Ordre ASC/432/2007, de 22 de novembre, estableix que els òrgans competents podran revisar d'ofici o amb una sol·licitud prèvia de la persona interessada l'import de les aportacions de les persones beneficiàries. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que revisi les dades de capacitat econòmica que s'han tingut en compte a l'hora d'elaborar l'Acord PIA de maig de 2010 i que, una vegada revisades, es dicti la resolució corresponent del PIA de la persona sol·licitant.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/12/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
18/02/2011 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/11/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/02/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
29/02/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat