Resolució
Q-04557/2011 Disconformitat amb la desestimació, per part de l'Ajuntament de l'Arboç, d'una reclamació per responsabilitat patrimonial

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 11/07/2011
Data de l'últim moviment 31/10/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de l'Arboç Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada mostra la seva disconformitat amb la desestimació, per part de l'Ajuntament de l'Arboç, d'una reclamació per responsabilitat patrimonial per les seqüeles físiques que li han quedat de la seva etapa com a treballadora municipal, en què feia tasques d'educadora ambiental. Considera que les lesions que pateix són causa de la feina que se li encomanava de fer.

Contingut

Un cop estudiada tota la informació aportada, el Síndic constata que tot i que la quantia de la reclamació formulada era superior a 50.000, no es va demanar el dictamen preceptiu establert per l'article 8.3.a de la Llei 5/2005, de 2 de maig, de la Comissió Jurídica Assessora. 

Així mateix, l'article 86 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, determina que, en els procediments de responsabilitat patrimonial que tramitin les administracions incloses en l'àmbit d'aplicació d'aquesta Llei, i una vegada finalitzat el tràmit d'audiència, l'òrgan instructor del procediment ha de proposar, en el termini de deu dies i per al cas que sigui preceptiu, l'emissió del dictamen per part de la Comissió Jurídica Assessora (CJA).

L'article 12 del Reial decret 429/1993, de 26 de març, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments de les administracions públiques en matèria de responsabilitat patrimonial, estableix que, un cop conclòs el tràmit d'audiència, en el termini de deu dies, l'òrgan instructor ha de proposar que es reculli aquest dictamen preceptiu i, a aquest efecte, ha de trametre a la Comissió Jurídica Assessora (òrgan consultiu competent a Catalunya) tot el que s'ha actuat en el procediment. 

Certament, el dictamen és preceptiu, però no té caràcter vinculant i, per tant, no condiciona ni predetermina la decisió que l'Administració adopti amb relació a la resolució. Ara bé, això no significa que la resolució es pugui adoptar al marge o ignorant el contingut del dictamen. Dit d'una altra manera, la decisió de l'òrgan que resol és lliure, però l'ha d'adoptar amb fonament als elements de judici que la instrucció del procediment li aporta; i el dictamen forma part d'aquests elements. Consegüentment, l'ha de tenir en compte a l'hora resoldre, si bé en els termes que cregui oportuns. 

Atès que no s'ha complert aquest tràmit preceptiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de l'Arboç que revoqui la resolució dictada en l'expedient de reclamació de responsabilitat patrimonial i retrotragui el procediment a la fase en què es va obviar la sol·licitud del dictamen preceptiu de l'òrgan consultiu.
De la resposta de l'Ajuntament de l'Arboç al suggeriment del Síndic, se'n desprèn que no l'ha acceptat, de manera que el Síndic li ha reiterat el recordatori de deures legals i, a hores d'ara, està pendent rebre'n una nova resposta.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/09/2011 Ajuntament de l'Arboç Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/09/2011 Ajuntament de l'Arboç Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2012 Ajuntament de l'Arboç Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/03/2012 Ajuntament de l'Arboç Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2012 Ajuntament de l'Arboç Resolució
26/10/2012 Ajuntament de l'Arboç Resolució
31/10/2012 Ajuntament de l'Arboç Seguiment finalitzat