Resolució
Q-04574/2009 Disconformitat amb l'Ajuntament de Torredembarra per la discriminació en les condicions del pagament íntegre de l'impost de béns immobles respecte al fraccionat i domiciliat.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 01/10/2009
Data de l'últim moviment 11/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Torredembarra Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor exposa la seva disconformitat amb l'Ajuntament de Torredembarra pel fet que les persones que no optin per domiciliar el rebut de l'impost de béns immobles (en endavant IBI) l'hagin de pagar de forma íntegra, i no puguin fraccionar-ne el pagament en les mateixes condicions que si el cobrament de la liquidació estigués domiciliat en una entitat financera.  

La persona interessada explica que en data 19 d'agost de 2009 va sol·licitar el pagament fraccionat del rebut de l'IBI de naturalesa urbana corresponent a l'exercici 2009 d'un immoble del qual és propietari. 

En vista de la resposta facilitada al promotor de la queixa, l'Ajuntament de Torredembarra va indicar que s'obliga a tenir un número de compte en una entitat bancària per tal de disposar del dret de pagar de forma fraccionada el rebut de l'IBI, d'acord amb el contingut del Decret núm. 705 que va dictar el 30 d'abril de 2009.

En aquest sentit, el reclamant entén que aquesta diferència que fa l'Administració local entre les persones que puguin i vulguin domiciliar el rebut de l'IBI i les que no vulguin o puguin fer-ho, situa aquestes últimes en una posició diferent davant de les que domicilien el rebut de l'IBI, ja que l'Administració els dóna menys facilitats per pagar l'impost. Així doncs, del tractament diferent que es dóna a les dues opcions, es podria desprendre que s'afavoreix les persones que disposin d'un número de compte corrent a una entitat bancària. 

D'altra banda, en data 3 de setembre de 2009, la persona interessada va presentar un recurs de reposició contra la resolució del Decret número 1567 mitjançant el qual es desestimava la seva sol?licitud, i del qual no s'ha donat resposta.

Contingut

El Síndic indica al consistori que ha observat que en l'article 28 de l'Ordenança general de gestió, recaptació i inspecció dels tributs i altres ingressos de dret públic, es disposa que el cobrament dels ajornaments o fraccionament s'efectuarà necessàriament per domiciliació bancària. 

Per això, i en vista de la informació de resposta municipal, no s'aprecia una actuació administrativa irregular, ja que no es pot parlar de tracte discriminatori o desigual quan els contribuents poden escollir lliurement el sistema de pagament de l'IBI, i acollir-se als avantatges que un o altre sistema pugui oferir.

No obstant això, el Síndic suggereix al consistori que revisi les condicions establertes per a cada sistema de pagament dels tributs locals, atès que considera que s'afavoreix aquelles persones que disposin d'un número de compte obert a una entitat financera, tot i no vulnerar el principi d'igualtat. 

Abans de rebre la resposta municipal, el promotor de la queixa s'ha adreçat novament a aquesta institució per aquest mateix assumpte. 

Per això, el Síndic suggereix que s'estudiï la possibilitat d'equiparar els períodes de pagament de les dues modalitats perquè finalitzin el mateix dia.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/11/2009 Ajuntament de Torredembarra Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2009 Ajuntament de Torredembarra Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/05/2010 Ajuntament de Torredembarra Resolució
20/01/2011 Ajuntament de Torredembarra Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/02/2011 Ajuntament de Torredembarra Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2011 Ajuntament de Torredembarra Resolució