Resolució
Q-04576/2012 Disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Montcada i Reixac a una sol·licitud de modificació del protocol d'actuació que s'utilitza en el procés de custòdia de detinguts

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 21/06/2012
Data de l'últim moviment 06/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Montcada i Reixac Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació dels sindicats CCOO i SPPME, manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Montcada i Reixac a una sol·licitud de modificació del protocol d'actuació que s'utilitza en el procés de custòdia de detinguts. També es queixa de les mancances que té la sala habilitada a aquest efecte, que, segons diu, no reuneix les condicions de seguretat necessàries per als detinguts ni per als mateixos agents.

Contingut

Un cop estudiat l'informe tramès per l'Ajuntament de Montcada i Reixac, el Síndic conclou que la sala que actualment s'utilitza com a àrea de custòdia no és un espai adequat per l'ús al qual està destinat, tant des del punt de vista d'instal·lacions com d'eines de treball, atès que conté elements de risc que poden afectar la seguretat dels detinguts i la dels agents. Tot i això, en vista del que s'indica en l'informe emès sobre les obres de remodelació previstes, el Síndic entén que l'Ajuntament ha dut a terme una sèrie d'actuacions per tal de solucionar l'objecte que es planteja en aquesta queixa. 

Pel que fa al protocol d'actuació vigent, l'informe de l'Ajuntament indica que un cop fetes les obres el protocol serà el mateix, amb una sèrie d'excepcions. Per tant, el Síndic entén que no hi ha cap instrucció específica que reguli i documenti les normes d'actuació sobre la custòdia de detinguts. En aquest sentit, el Síndic considera important que es disposi de procediments normalitzats de treball que regulin les normes d'actuació i les intervencions que afecten els diferents serveis policials sota la responsabilitat dels agents de la Policia Local de Montcada i Reixac.

Cal indicar que els delegats sindicals sol·liciten en l'escrit que van adreçar a l'Ajuntament altres protocols d'actuació que tenen a veure amb les proves d'alcoholèmia i els controls de seguretat ciutadana, trànsit de vehicles i trasllat de ciutadans al dipòsit municipal per entregar el vehicle o per dur a terme la inspecció de danys. 

És per això que el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Montcada i Reixac que adopti les mesures oportunes per tal d'elaborar els protocols d'actuació que es considerin necessaris per a l'exercici de les funcions policials. 

Posteriorment, l'Ajuntament, d'una banda, ha informat que les obres de remodelació i adaptació de l'espai destinat a la custòdia de detinguts han finalitzat totalment, cosa que s'ha pogut comprovar arran d'una visita del Síndic a les dependències municipals; i de l'altra ha tramès el procediment normalitzat de treball provisional sobre el protocol d'actuació amb persones detingudes. Per tant, el Síndic dóna per closes les actuacions iniciades en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/07/2012 Ajuntament de Montcada i Reixac Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/10/2012 Ajuntament de Montcada i Reixac Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/10/2012 Ajuntament de Montcada i Reixac Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/02/2013 Ajuntament de Montcada i Reixac Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/04/2013 Ajuntament de Montcada i Reixac Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/04/2013 Ajuntament de Montcada i Reixac Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/01/2014 Ajuntament de Montcada i Reixac Irregularitat
06/01/2014 Ajuntament de Montcada i Reixac Seguiment finalitzat