El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la incoació de tres expedients tributaris relatius a l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (en endavant IIVTNU) i amb la incoació d'un expedient sancionador per manca de compliment de l'obligació de presentar la declaració-liquidació de l'impost.
En l'informe de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'assenyala que en aquest cas les liquidacions de l'IIVTNU deriven de les transmissions efectuades en execució de la sentència de divorci dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 2 de Vilanova i la Geltrú.
Així mateix, s'apunta que com a conseqüència del repartiment va haver-hi un excés d'adjudicació del 6,81% a favor del promotor en lloc del 30,80% que s'establia en les liquidacions. En conseqüència, l'Ajuntament indica que atesos els errors detectats i que la liquidació de l'excés adjudicació del 6,81% representaria uns imports molt poc rellevants, va considerar adient no practicar cap nova liquidació i emetre i notificar al promotor una resolució per la qual s'acordés anul·lar les liquidacions practicades. I atès que consta que les liquidacions es van pagar el 21 de juny de 2013, es va acordar practicar la devolució dels ingressos corresponents al promotor. Tot i això, el promotor informa que encara no se li ha fet efectiva la devolució dels ingressos indeguts i que no està d'acord amb el motiu pel qual es va acordar anul·lar les liquidacions emeses.
L'article 104.1 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals disposa que l'IIVTNU és un tribut directe que grava l'increment de valor que experimentin aquests terrenys, i es posa de manifest a conseqüència de la transmissió de la propietat dels terrenys per qualsevol títol o de la constitució o transmissió de qualsevol dret real de gaudi, limitatiu del domini, sobre aquests terrenys.
Tot i això, en l'apartat tercer d'aquest precepte es delimita aquest fet imposable mitjançant la menció de supòsits de no-subjecció, i en concret es disposa que: ?No es produeix la subjecció a l'impost [...] en els casos de transmissions de béns immobles entre cònjuges o a favor dels fills, com a conseqüència del compliment de sentències en els casos de nul·litat, separació o divorci matrimonial, sigui quin sigui el seu règim econòmic matrimonial.?
En l'informe de l'Ajuntament s'indica que les liquidacions de l'IIVTNU deriven de les transmissions efectuades en execució de la sentència de divorci. Per tant, el Síndic entén que no es produeix la subjecció a l'IIVTNU en aquestes transmissions entre cònjuges com a conseqüència del compliment d'una sentència de divorci matrimonial, d'acord amb el contingut de l'article 104.3 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.
En conseqüència, l'excés d'adjudicació a favor del promotor no està subjecte a l'IIVTNU, tal com aquest al·legava en el seu escrit de 26 de març de 2013, atès que les transmissions dels béns immobles de referència entre cònjuges són conseqüència d'una sentència de divorci.
Per això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que revisi la decisió presa i acordi anul·lar les liquidacions de l'IIVTNU perquè les transmissions dels immobles no estan subjectes a l'impost, anul·lar la sanció imposada al promotor de la queixa i retornar-li els ingressos indeguts més els interessos que corresponguin i fer-los efectius al més aviat possible.