Resolució
Q-04596/2014 Queixa relativa a l'actualització del complement de pensió de jubilació

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 16/06/2014
Data de l'últim moviment 01/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut diverses queixes de persones que manifesten la seva disconformitat amb una resolució emesa per l'Institut Català de la Salut (en endavant ICS) en què se'ls comunica que aquest organisme ha actualitzat, amb efectes del dia 1 de gener de 2014, l'import del complement de pensió que perceben. En dos dels casos, en què les resolucions han estat emeses per l'Hospital Universitari de Bellvitge, l'actualització té efectes de l'1 de març de 2014.

La resolució de l'ICS  fa una remissió a l'article 151 de l'Estatut de personal sanitari no facultatiu de les institucions sanitàries de la Seguretat Social, que ha estat derogat per l'article 10 del Reial decret llei 16/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions.

També fa una remissió a diferents sentències dictades pel Tribunal Suprem, que determinen el reconeixement del dret a la percepció d'un complement que, sumat a la pensió de jubilació abonada per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), garanteixi la percepció del que es guanyava en actiu en el moment de la jubilació, sense que se'n mantingui el caràcter fix i invariable.

Totes les resolucions excepte les emeses per l'Hospital Universitari de Bellvitge fan una remissió a la Llei de pressupostos generals de l'Estat (en endavant LGPE). Amb aquesta remissió s'indica que l'LGPE determina anualment l'import màxim de les pensions, de manera que si l'import del salari en actiu supera aquest límit, el complement de pensió ha de ser la diferència entre aquesta quantia i l'import de la pensió de jubilació percebuda l'any 2014.

Contingut

En el marc d'altres expedients de queixa tramitats l'any 2013 arran de la disconformitat expressada per personal jubilat que no havia rebut el complement de la pensió de jubilació de la catorzena paga de l'exercici 2012, el Síndic ja va assenyalar que ?la jurisprudència consolidada en aquesta matèria ha reiterat que el complement de la pensió de jubilació, regulat a l'article 151 de l'Estatut de personal sanitari no facultatiu de les institucions sanitàries de la Seguretat Social, té caràcter variable, en funció de les revaloritzacions efectuades en la pensió bàsica de jubilació, i correspon a l'entitat gestora de l'assistència sanitària responsable del pagament ajustar la quantia del complement variable citat?.

Pel que fa a la remissió de la major part de les resolucions a la limitació de l'import màxim de les pensions públiques, el Síndic no entén quina és la motivació que la fonamenta, ja que en les dades de què disposa no consta que la suma de les pensions de jubilació reconegudes per l'INSS i del complement de pensió de les persones interessades excedeixi en cap cas l'import màxim fixat per l'LGPE per al 2014. Per tant, el Síndic sol·licita al Departament de Salut que revisi la seva decisió de mantenir la denegació de l'abonament del complement de pensió corresponent a la catorzena paga de 2012. 

El Síndic recorda que la reducció del complement de pensió de jubilació és una mesura que l'ICS ja va voler dur a terme al febrer de 2005, la qual cosa va fer que el Síndic rebés diverses queixes per aquesta qüestió. Aleshores, el Departament va comunicar que s'informaria totes les persones jubilades amb anterioritat a l'1 d'abril de 2005 que no els seria d'aplicació aquesta mesura.

Aquest criteri d'actuació del Departament per a la revisió del complement de pensió de jubilació ha generat en les persones jubilades una situació de confiança legítima, la qual ha de ser mereixedora de protecció jurídica.

En vista d'aquestes consideracions, doncs, el Síndic recomana al Departament de Salut que deixi sense efecte les resolucions dictades per actualitzar el complement de pensió de jubilació que afectin les persones jubilades voluntàriament amb anterioritat a l'1 d'abril de 2005 la pensió de jubilació de les quals, juntament amb l'import del complement de la pensió reconegut, no excedeixi el límit que es pot rebre amb càrrec a fons públics, d'acord amb la Llei general de pressupostos de l'Estat.

Així, també reitera la recomanació feta l'any 2013 de revocar, a l'empara de l'article 105 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, les resolucions de denegació de l'abonament del complement de la pensió corresponent a la catorzena paga de l'exercici de 2012.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/07/2014 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
15/09/2014 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/10/2014 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
01/04/2015 Departament de Salut No irregularitat

Expedients Relacionats

Q-02568/2014